Centelles-Català Roca-Fontcuberta.

Els Països Catalans

Agustí Centelles (València 1909, Barcelona 1985)

Va realitzar una tasca documental important durant la guerra civil espanyola, fent fotografies tant del front com la retaguàrdia i les dramàtiques imatges dels bombardejos de la població civil.

   


Francesc Català Roca (Valls 1922 - 1998)

Amb la seva actitud com a fotògraf que podríem sintetitzar en captar la realitat en el moment i punt de vista més eloqüent, va captar imatges de l’entorn amb gran mestratge tècnic i formal, tractant temàtica força diversa: paisatge, tauromàquia, document social, art i artistes especialment Joan Miró, les grans ciutats, ...

   

xxx ---  Autoretrat, Francesc, Català Roca.


Joan Fontcuberta (Barcelona 1955)

Pertany a la darrera generació de fotògrafs de la imatge analògica i els processos fotoquímics. Procedent del món de la publicitat, ha dedicat bona part de la seva obra a fer imatges que ens parlen de la fotografia com a transmissora de veritat o d’engany. Ha estat recent guanyador de l'edició del 2013 del considerat Nobel de la fotografia: el premi Hasselblad. Premi, que no s'havia atorgat mai a un espanyol i que compta entre els seus llorejats Henri Cartier-Bresson Richard Avedon. Fontcuberta ens convida a pensar amb les seves recreacions.

   

Imatges de la sèrie "Sputnik", 1997, Joan Fontcuberta.  --  Imatge de la sèrie "Deconstruir ossama", Joan fontcuberta.

"Ofereixo mentides desactivades perquè el públic es previngui de les veritables, de les grans mentides. És com inocular vacunes, per crear anticossos ... Pretenc que la gent sigui previnguda, que faci funcionar el seu sentit comú ... ".

Ha fet també nombroses publicacions, i ha estat Premi Nacional d'assaig amb "La càmera de Pandora: Fotografia després de la fotografia".

Joan Fontcuberta: F de ficció. Article publicat per Irene Pujadas al diari naciódigital.cat