Introducció al llenguatge audiovisual

Aspectes morfològics

De la mateixa manera que quan elaborem missatges amb els llenguatges verbals utilitzem noms, verbs, adjectius i altres elements morfològics, els missatges audiovisuals es construeixen utilitzant els següents elements morfològics:

  • Les imatges

  • Els sons


-LES IMATGES. 

Els seus elements bàsics són: punts, línies, formes i colors. Amb aquests elements les imatges poden representar coses que existeixen i també coses que mai han existit. Les principals característiques de les imatges són les següents:

- Iconicitat o abstracció: segons que les imatges siguin o no un reflex de la realitat:

 


- Figuratives (tracten de representar fidelment la realitat; exemple, una fotografia)

parpadeig    


- Simplicitat / Complexitat 

Des del punt de vista de la percepció visual, la inclusió de més de quatre elements que son diferents en color, forma i textura fan que cataloguem aquella imatge com complexa. Pel contrari, quan la imatge es composi d'elements simples on s'identifiqui ràpidament tots els elements, l'anomenarem simple.

   


- Denotació i connotació. Poques imatges son monosèmiques,  ja que generalment contenen significats ambigus (suggestió) i múltiples interpretacions per l'espectador, convertint-se així en imatges polisèmiques (com les dues inferiors).

clorets


- Originalitat o redundància: segons que els seus elements siguin nous o ja molt utilitzats i coneguts (estereotips). Una imatge massa original pot ser difícil d'interpretar pel receptor, però una imatge massa estereotipada, o amb lectura massa dirigida pot generar polèmica o rebuig.

voto

Imatge difosa a Twitter on es compara el cartell de campanya per a les eleccions al Parlament del 25-N de CiU amb un fotograma d'un clàssic del cinema bíblic. Enllaç a l'article sobre la repercussió d'aquesta imatge a Twitter: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/eleccions-2012/cartell-ciu-pero-moises-eleccions-25-n-2246031


- ELS SONS. 

Distingim:

    • Música.
    • Efectes de so.
    • Paraules.
    • Silenci.


En qualsevol cas, les funcions dels elements morfològics són bàsicament tres:

    • Informativa, testimonial, formativa ...
    • Recreativa, expressiva ...
    • Suggestiva: publicitat (relacionada amb les coses), propaganda (relacionada amb les idees i els valors de les persones).