Introducció a la matèria: Teoria de la comunicació

Una de les activitats en què les persones invertim més temps és la comunicació. 

En el llibre de La Teoria de la Comunicació (Shanon Weaver, 1948 Jacobson, 1972) ens expliquen quins son els processos i els elements que intervenen en tota comunicació interpersonal, de la que identifiquen els següents factors:

  • EMISSOR: la persona que vol transmetre una informació (fets, idees, sentiments, desitjos). Per poder transmetre aquesta informació haurà de codificar-la en un llenguatge i convertir-la en un missatge.
  • CODI: el llenguatge amb el qual s'elabora el missatge.
  • MISSATGE: la informació (ja codificada) que vol transmetre l'emissor.
  • CANAL: suport físic en el qual es transmet el missatge
  • CONTEXT: circumstàncies que envolten la comunicació.
  • RECEPTOR: destinatari del missatge. Per interpretar-lo serà necessari que el descodifiqui. Per tant el receptor haurà de conèixer el llenguatge que l'emissor ha utilitzat per elaborar el missatge. De vegades quan el receptor interpreta un missatge no extreu la informació que l'emissor pretenia fer-li arribar: només obté una informació parcial o fins i tot pot interpretar coses diferents de les que l'emissor volia dir. 
Sovint darrere d'aquests PROBLEMES INTERPRETATIUS s'amaguen les pobres expectatives de l'emissor o del receptor en l'eficàcia de la comunicació que mantenen. Altres causes:

  • Mala codificació del missatge per falta de coneixements o hàbits comunicatius de l'emissor.
  • Deficient transmissió del missatge per falta d'habilitat comunicativa de l'emissor.
  • Distorsió del missatge en el canal (sorolls en la transmissió).
  • Deficient captació del missatge per problemes perceptius del receptor o per tenir baixes expectatives en la comunicació.
  • Mala descodificació del missatge per part de l'emissor per falta de vocabulari, diferents connotacions culturals (barreres lingüístiques) o per falta d'hàbits comunicatius.


 Imatge realitzada a Buenos Aires, Argentina, 2013. Publicada a flickr per Hakim Journdy.

La ràpida expansió de la societat de la informació i les noves tecnologies digitals i els mitjans de comunicació de massa, la interrelació entre persones de diverses cultures i la immediatesa dels processos comunicatius han configurat un entorn en el qual la imatge audiovisual ha esdevingut una eina bàsica per al desenvolupament de la creativitat, la mirada personal, la identitat i la construcció de valors socials. En aquest context, s’entén per cultura audiovisual el conjunt de representacions audiovisuals creades i produïdes pels éssers humans amb finalitats estètiques, simbòliques o ideològiques.

En el següent curt d'animació, Happiness de Steve Cutts, podreu veure la visió d'una societat on hi ha aspectes semblants a l'actual, el vídeo, pretén que tothom reflexioni sobre els missatges i la societat globalitzada.