4. Esquema general del metabolisme

Abans de detallar vies metabòliques concretes, vegem un esquema bàsic del conjunt.

L'esquema de sota representa una cèl·lula. La part de dins és el mitocondri, un orgànul citoplasmàtic que realitza unes vies que requereixen oxigen. La part de fora és el citoplasma o citosol. Les vies catabòliques són les indicades per les fletxes que van de dalt a baix (1, 3, 6, 8, 10,11,) i les anabòliques són les de les fletxes que van cap amunt (4, 2, 7, 9,12)

Les vies aeròbiques (les de dins el mitocondri) les veurem en el tema del metabolisme aeròbic ( primer lliurament del bloc 2).

En aquest lliurament tractem el metabolisme anaeròbic, el que no requereix oxigen. Aquest tipus de vies són les que s'activen quan fem un exercici d'alta intensitat però curt perquè aleshores la quantitat d'oxigen que arriba als músculs no és suficient.

Vies anaeròbiques:

Per obtenir energia per via anaeròbica, les cèl·lules musculars i hepàtiques degraden glícids com el glicogen per obtenir amb la seva lisi ( o trencament), glucosa. Aquest procés és la glicogenòlisi (1)

La glucosa obtinguda, es degrada, en condicions anaeròbiques, per la glucòlisi ( o glicòlisi) a piruvat (3) i, aquest, també en condicions anaeròbiques, es converteix en lactat pel procés de la fermentació làctica (5).

Aquestes tres vies: glicogenòlisi, glicòlisi i fermentació làctica tenen lloc al citosol /citoplasma.

Quan les condicions són aeròbiques, el piruvat passarà a Acetil CoA dins el mitocondri i es podrà continuar degradant per obtenir més energia. També s' utilitzen àcids grassos provinents dels triglicèrids (6). Els àcids grassos s'oxiden a Acetil CoA (8). I l'Acetil CoA continua degradant-se fins a CO2 i H2 O  (vies 10 i 14). Això passaria en un exercici de baixa intensitat però més llarg, per això parlem d'exercicis aerobis i anaerobis; (aerobi per exemple seria una caminada llarga, nedar, ... anaerobi seria aixecar peses, córrer un esprint ).