6. La fermentació


Recordem el balanç energètic de la glicòlisi: en la transformació d’una molècula de glucosa en 2 de piruvat es consumeixen dues molècules d’ATP i se n'obtenen 4. En total s’obtenen 4-2 = 2 molècules “netes” d’ATP.
És fonamental també recordar que s’obtenen 2 (NADH+ H+) a partir de 2 NAD+, i què sense NAD+ no tindrà lloc la glicòlisi i per tant no tindrà lloc l’obtenció de les dues molècules d’ATP esmentades.

En quines condicions es realitza la fermentació?

Resposta: en absència d’oxigen.

Què passa quan no hi ha oxigen?

El piruvat no pot entrar al mitocondri i perquè continuï la glicòlisi cal recuperar NAD+ i així la glicòlisi podrà continuar produint 2 molècules “netes” d’ATP per cada molècula de glucosa.
Això es soluciona amb la fermentació. Si te lloc a les cèl·lules musculars el piruvat (el substrat) se transforma en lactat (el producte). Un altre exemple d'aquest tipus de fermentació és l'acidificació de la llet. Certs bacteris (Lactobacillus, Streptococcus), en desenvolupar-se en la llet utilitzen la lactosa (sucre de la llet) com a font d'energia. La lactosa, en fermentar, produeix energia que és aprofitada pels bacteris i l'àcid làctic és eliminat. La coagulació de la llet (quallada) resulta de la precipitació de les proteïnes de la llet, i succeeix pel descens de pH a causa de la presència d'àcid làctic. Aquest procés és la base per a l'obtenció del iogurt.
Alguns llevats (fongs unicel·lulars) transformen el piruvat (substrat) en etanol (producte), aquest procés bioquímic està darrere de l’obtenció de begudes com el vi, cava o cervesa i el pa.

Fermentació làctica        i           Fermentació              alcohòlica: