5. Flux d'energia i cicle de la matèria

 Per mantenir les funcions vitals (reproducció, moviment, producció de noves biomolècules, etc.), tots els organismes necessiten energia i matèria (principalment, carboni,hidrogen,oxigen,fòsfor i nitrogen). 

El Sol subministra prou energia en forma de llum per fer funcionar gairebé tots els ecosistemes de la Terra. Aquesta energia és captada pels organismes fotosintètics. 

La fotosíntesi és el procés imprescindible que permet l'entrada d’energia solar als ecosistemes. Gràcies a l’energia solar, els organismes fotosintètics fixen el carboni, és a dir, incorporen el carboni del CO2 atmosfèric a la matèria orgànica . Però aquest procés només aprofita el 0,2 % del total d’energia solar que arriba a la Terra . 

 Als cloroplasts, l’energia de la llum es transforma en energia química. Les plantes només absorbeixen el 0,2% de l’energia solar que arriba a la Terra. Els organismes quimiòtrofs no poden utilitzar l’energia solar;per tant,han de fer servir l’energia continguda als compostos químics. L’energia passa d’uns éssers als altres per mitjà de les cadenes tròfiques o d’alimentació: uns organismes (els depredadors) es mengen altres organismes (les preses). Així, els éssers es poden classificar de la manera següent:

 Segons la font d'energia :

Fotòtrofs: aquests organismes poden utilitzar l’energia de la llum (a partir de la fotosíntesi). 

– Quimiòtrofs: aquests éssers utilitzen l’energia continguda als compostos químics.

 Segons la font de matèria (carboni) :

Autòtrofs: aquests organismes es poden fabricar la matèria orgànica que necessiten a partir de compostos inorgànics (fixen el carboni). 

– Heteròtrofs: aquests éssers no es poden fabricar la matèria orgànica i han d’ingerir la matèria ja organificada. 

Cadenes tròfiques 

Les cadenes tròfiques, o cadenes alimentàries, estan compostes per diverses baules, anomenades nivells tròfics.

 Els organismes de cada nivell obtenen l’aliment dels del nivell anterior, excepte els del primer nivell (o productors primaris), que l’obtenen del Sol i de la matèria inorgànica .

Exemple de cadena tròfica:

Fulla----->eruga------>musaranya------>toixó

La fulla és un productor (organisme autòtrof); l'eruga, que s'alimenta de la fulla, és un consumidor primari , la musaranya un consumidor secundari (s'alimenta de consumidor primari) i el toixó és un consumidor terciari (s'alimenta del consumidor secundari).

Per garantir el cicle de la matèria i la continuïtat de la vida són fonamentals els descomponedors, fongs i bacteris, que transformen la matèria orgànica en inorgànica la qual torna a estar a disposició dels productors.

(Al 3r lliurament seguirem tractant les cadenes, les xarxes tròfiques, el cicle de la matèria i flux d'energia i altres paràmetres de la dinàmica dels ecosistemes)