2. Ecosistemes i biomes

2.3. Estructura dels ecosistemes

• Estructura dels ecosistemes terrestres. 

Els ecosistemes terrestres són aquells en què els animals i les plantes viuen al sòl i a l’aire, entre els quals hi ha els boscos. Els boscos són comunitats vegetals dominades per arbres. Actualment ocupen prop del 30 % de la superfície emergida del planeta Terra. – Hi ha diferents tipus de boscos,segons el biòtop en què viuen:temperats,mediterranis,tropicals,boreals, etc. 

– La comunitat vegetal s’estructura en estrats segons l’alçària de les plantes: estrat arbori (les capçades dels arbres) , arbustiu (les capçades dels arbustos,els arbres joves i les plantes enfiladisses) ,herbaci (les plantes herbàcies que s’eleven a partir d’una determinada altura de terra) i muscinal (les plantes més petites que s’eleven uns quants centímetres de terra : molses, falgueres i líquens) . El terme genèric sotabosc es fa servir per a tot allò que no pertany a l’estrat arbori. 


• Estructura dels ecosistemes aquàtics.

 Aquests ecosistemes presenten una clara estructura vertical. 

– S’anomena sistema bentònic el que està en contacte amb el substrat del fons, i sistema pelàgic el que està en aigües obertes. 

– En un sistema aquàtic distingim diverses comunitats: bentos (al fons, compost d’una gran diversitat d’organismes), plàncton (es troba en aigües obertes; pot estar format per organismes microscòpics, com algues unicel·lulars i bacteris fotosintètics –anomenat fitoplàncton– o per petits animals i microorganismes heteròtrofs –anomenat zooplàncton),i nècton (també es troba en aigües obertes, però està format per organismes més grans: meduses, cefalòpodes,peixos, etc.