2. Ecosistemes i biomes

2.2. Relacions entre éssers vius

Entre els organismes de l'ecosistema es donen relacions d'interdependència que resulten essencials per l'equilibri de l'ecosistema. Aquestes relacions poden ser intraespecífiques (entre individus de la mateixa espècie) o interespecífiques (entre individus d'espècies diferents).

De les intraespecífiques destaquem les famílies que estableixen alguns animals  com els mamífers i les aus o bé les societats d'alguns insectes.

Les més destacables són les següents:

 – Mutualisme. Es tracta d’una relació interespecífica en què les dues espècies en surten beneficiades, però no els és imprescindible (per exemple, els insectes que es nodreixen de nèctar i pol·linitzen algunes plantes, els ocells que s’alimenten dels paràsits dels mamífers,etc.). 

Simbiosi. És una relació interespecífica molt semblant al mutualisme, però la relació els és imprescindible per sobreviure (per exemple,el cas dels líquens,compostos d’una alga i un fong,o les zooxantel·les,constituïdes per algues microscòpiques i animals dels esculls coral·lins). 

Competència. En aquest cas, la relació és interespecífica i intraespecífica alhora. Es dóna entre organismes que viuen en una mateixa àrea i que tenen necessitats vitals semblants, i aleshores competeixen per un recurs (per la llum, l’aigua o l’aliment), per un territori o per la parella. Poden coexistir o desenvolupar estratègies d’eliminació de competidors (antibiosi).

 – Parasitisme. És una relació interespecífica en què uns organismes (els paràsits) aconsegueixen un gran benefici a costa del perjudici d’altres organismes (els hostes).Poden ser externs a l’hoste (ectoparàsits, com ara polls, puces i mosquits) o interns (endoparàsits, com la tènia).

 – Depredació. Relació interespecífica en què un organisme (el depredador) captura i en mata un altre (la presa) per alimentar-se’n.

La depredació tendeix a regular, d'una manera natural, la població de les preses. Al mateix temps el nombre de preses regula la població de depredadors.

Comensalisme. En aquesta relació interespecífica ,un individu es beneficia d’un altre individu, que no en surt perjudicat ni beneficiat (indiferent)

 – Inquilinisme. Relació semblant al comensalisme, però en aquest cas, l’organisme que en treu profit busca recer o protecció en l’altre (per exemple, els peixos que viuen als tentacles dels pòlips).