1. Passos del disseny experimental

DISSENY EXPERIMENTAL

La investigació és un procés molt important en les recerques científiques per tal de construir coneixement. Hem de conèixer els conceptes que implica aquest procés i reconèixer diferents situacions de recerca en fenòmens o situacions diversos.

Processos que tindrem en compte en fer un disseny :

És una pregunta que no té una resposta segura. És allò que voldrem esbrinar. S’ha de plantejar en forma de pregunta (posant un interrogant) i fent l’esforç de concretar al màxim. Si es vol relacionar dos factors, haurien d’aparèixer en la pregunta. Exemple : Influeix la temperatura en el creixement dels llevats ? Influeix la dieta en el risc de tenir un atac de cor ?

Són possibles respostes al problema. Han de ser falsables (s’ha de poder comprovar si són falses). Les hipòtesis haurien de formular-se començant amb “Potser”. Exemples: Potser una temperatura alta afavoreix el creixement dels llevats. Potser una determinada dieta disminueix el rics de patir un atac de cor

• Variable independent: Variable que modifiquem en l’experiment per tal de comprovar si influeix en els resultats. Els diferents valors que donarem a aquesta variable s’anomenen tractaments.

• Variable dependent: Variable que observem si s’ha modificat durant l’experiment. La variable dependent depèn de la variable independent.

Exemple: Si variem les temperatures a les que cultivem llevats per veure si la Tª alta afavoreix el seu creixement, les temperatures diferents són les variable independent i el creixement la dependent.

Són factors, diferents de la variable independent, que raonablement podrien influir en els resultats. Per evitar que interfereixin en els resultats, s’han de mantenir constants, és a dir s’han de fixar en uns valors que permetin l’obtenció de resultats durant tot l’experiment.

S’ha de desenvolupar la situació imaginada detallant clarament tots els passos a seguir. S’ha de modificar la variable independent i observar els canvis en la variable dependent. Sempre ha de tenir:

Control: A volem comparar en una recerca si un tractament nou o diferent funciona millor; tenim un grup experimental al que li donem el tractament i un grup control que no rep el tractament que volem estudiar. Es pot donar un placebo sense que els grups sàpiguen si se'ls dona tractament o no.

Rèplica : No n’hi ha prou amb un sol experiment per a demostrar un fet. S’han de fer rèpliques, repetir l’experiment una o dues vegades més. Això permet descartar que els resultats siguin deguts a l’atzar (o a factors desconeguts).

S’observen els canvis en la variable dependent al llarg de l’experiment, així com qualsevol altre canvi o fet que ens sembli rellevant.  Les dades dels resultats s’enregistren (notes, taules, gràfics, arxius, dibuixos, fotografies...)

S’analitzen i interpreten els resultats, d’acord amb el marc teòric de l’investigador. Es descarten les hipòtesis que haguessin predit resultats diferents dels obtinguts.

Text 10