1. Les hormones i el sistema endocrí


El sistema endocrí és el conjunt d’òrgans i teixits de l’organisme que secreten hormones.

Les hormones són substàncies químiques produïdes pel cos en molt poca quantitat que causen canvis i efectes concrets (i generalment importants) sobre determinats òrgans. Són «missatgers» químics que viatgen per la sang.
Els seus efectes poden ser molt ràpids, com en el cas de adrenalina, el cortisol o l'oxitocina, o bé actuar lentament, com en el cas de la testosterona, els estrògens o l'hormona de creixement.

Aquestes substàncies tenen una composició química molt variada: poden ser lipídiques, com els esteroides i derivats, o no lipídiques, com els derivats d'aminoàcids (tiroxina), pèptids (hormona del creixement) o polipèptids i glucoproteïnes (insulina).

Les hormones se secreten en glàndules endocrines, com ara el pàncrees, els testicles o la hipòfisi, són vessades a la sang i arriben a tots els racons del cos. Constitueixen un sistema de senyals que coordinen i regulen la resposta de l’organisme davant de múltiples situacions. La seva funció és semblant a la del sistema nerviós, però fent servir substàncies químiques molt concretes.

Les hormones regulen molts aspectes dels organismes, com l’estat d’ànim i les emocions, el creixement, el desenvolupament, la funció dels teixits o el ritme del metabolisme.

La insulina (produïda pel pàncrees) i la testosterona (produïda pels testicles) són exemples d’hormones: la primera intervé en la regulació de la quantitat de glucosa a la sang, i la segona, en la diferenciació i la maduració dels caràcters sexuals masculins.

Principals glàndules endocrines