1. Univers

1.1. Diferenciació entre ciència i pseudociència en l'explicació del cosmos

L'astrologia pretén conèixer la personalitat dels individus i els esdeveniments importants que li passaran a la seva vida. Es basa en la posició dels planetes i les constel·lacions.

  • Una constel·lació és un conjunt d'estrelles fixes i sense relació entre elles que formen un dibuix imaginari. Se separen en doncs en grups arbitraris i en cap cas les estrelles estan relacionades o a distàncies similars.
  • Si les voleu saber reconèixer podeu consultar aquest ENLLAÇ.

L'astronomia és la ciència que estudia l'Univers, el seu origen i evolució, així com la seva composició: les galàxies, estrelles i planetes.

Una galàxia és un sistema format per milers de milions d'estrelles i núvols de gas i pols còsmica.

Tenen mides diferents: entre pocs milers i bilions d'estels.

Les galàxies es classifiquen segons la seva forma en el·líptiques, espirals i irregulars.

La nostra galàxia és la Via Làctia.

Una estrella és un astre lluminós format per diferents tipus d'àtoms. A l'inici de la seva vida, una estrella similar al Sol conté aproximadament un 75% d'hidrogen, un 23% d'heli i  un 2% d'elements més pesats (normalment metalls) aportats per estrelles que van finalitzar el seu cicle abans que ella. La composició d'una estrella evoluciona al llarg del seu cicle, augmentant el seu contingut en elements pesats, i disminuint sobre tot l'hidrogen.

    • Però... com sabem de què estan fetes les estrelles? pel color de la llum que emeten. Per exemple: l'hidrogen allibera llum de color vermell, el sodi allibera llum de color groc...
Una estrella brilla per les reaccions de fusió de l'hidrogen en heli que es produeixen en el seu nucli:

Resultat d'imatges de fusión hidrogeno helio

L'estrella més propera a la Terra és el Sol, a l'entorn de la qual orbiten objectes que conformen el sistema solar.
Altres estrelles, la majoria de la Via Làctia, són visibles des de la Terra durant la nit, amb una aparença de punts lluminosos fixos al cel per la seva immensa distància des de la Terra. Des de l'antiguitat, les estrelles més prominents s'han agrupat en constel·lacions.

Un planeta és un astre sense llum pròpia que gira al voltant d'una estrella.

Té forma esfèrica, o quasi esfèrica.

Actualment, els planetes que millor coneixem són els del nostre sistema solar que són vuit: Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Però s'han descobert altres planetes que giren al voltant d'altres estrelles que no són el Sol: els planetes extrasolars.

  • L'astrologia i l'astronomia van anar de la mà fins que Copèrnic va començar a parlar de l'heliocentrisme i Galileu el va recolzar revolucionant també les observacions amb telescopi.
  • Mentre que l'astronomia és una ciència, l'astrologia és una pseudociència:
    • no ha canviat els seus postulats en els darrers segles malgrat tots els avenços científics
    • té una visió geocèntrica de l'Univers -amb la terra al mig-
    • fa prediccions tenint en compte les constel·lacions (que ens pot fascinar localitzar una nit d'estiu), però que són figures i formes ideades unint estrelles que no tenen relació.