3. Model de Compte de pèrdues i guanys

El Pla General de Comptabilitat preveu un model ordinari i un model abreujat de compte de pèrdues i guanys. Malgrat això, el model que seguirem en aquesta matèria és el model l'adaptat a les proves d'accés a la universitat (PAU) que figura a les concrecions de la matèria Economia de l'empresa per a aquestes proves. És el següent:

Nota 1:

Dintre de les despeses d'explotació, es troba la partida Proveïments que representa les compres de materials que s'han transformat en productes (matèries primeres) o s'han venut sense transformació (mercaderies comercials) al llarg l'exercici econòmic.

Es calcula així:

PROVEÏMENTS= Compres + Existències inicials - Existències finals

  • Les existències inicials es sumen a les compres perquè en realitat són compres de l'exercici anterior que no es van arribar a vendre.
  • Les existències finals es resten a les compres perquè són compres d'aquest exercici que no s'han venut (de fet, seran les existències inicials de l'exercici següent)

La diferència Existències inicials - Existències finals rep el nom de Variació d'existències, de manera que també es pot dir que:

PROVEÏMENTS= Compres +/- Variació d'existències


Nota 2:

La partida compres s'ha d'interpretar com a compres netes. És a dir s'ha de descomptar de l'import total comprat les devolucions de compres (per defectes de qualitat, per exemple) i els descomptes obtinguts per pagament immediat o per volum de comanda (ràpels)

COMPRES = Compres brutes - Devolucions de compres - Descomptes (per pagament immediat i per ràpels)


Nota 3:

Si la partida Import net de la xifra de negocis es refereix a vendes, aquestes s'han d'interpretar com a vendes netes. És a dir s'ha de descomptar de l'import total venut les devolucions de vendes (per defectes de qualitat, per exemple) i els descomptes concedits per cobrament immediat o per volum de comanda (ràpels)

VENDES = Vendes brutes - Devolucions de vendes - Descomptes (per cobrament immediat i per ràpels)