3. El registre dels fets comptables

3.2. Els llibres de comptabilitat

Els llibres de comptabilitat serveixen bàsicament per registrar i anotar els fets comptables que han succeït a l'empresa al llarg d'un període comptable (normalment un any natural)


La legislació mercantil, en concret el Codi de comerç, estableix els llibres que obligatòriament han de portar les empreses:

Llibres comptables

Contingut

Llibre diari

En aquest llibre s'anoten ordenats cronològicament tots els fets comptables que tenen lloc a l'empresa.

El registre d'un fet comptable en concret constitueix un assentament al llibre. Els assentaments al diari es fan seguint una tècnica comptable anomenada partida doble.

Llibre d'inventaris i comptes anuals

Inventari inicial

En aquest llibre han de constar de manera detallada tots els béns, drets i obligacions de l'empresa.

Balanços trimestrals de comprovació de sumes i saldos

L'objectiu és verificar la correcta aplicació del mètode de la partida doble als assentaments dels llibres diari i major.

Comptes anuals:

  • Balanç de situació

  • Compte de pèrdues i guanys

  • Estat de canvis en el patrimoni net

  • Estat de fluxos d'efectiu

  • Memòria

Els comptes anuals són uns estats financers que tenen per objectiu informar de la situació patrimonial, la situació financera i els resultats de l'empresa. 

Han de ser elaborats de manera obligatòria per l'empresari o pels administradors de l'empresa en un termini màxim de tres mesos a partir de la data de tancament de l'exercici.

(El compte d'estat de canvis en el patrimoni net no és obligatori per a pimes)

Llibre d'actes

Les societats mercantils estan obligades a portar un llibre d'actes on s'anotaran, com a mínim, els acords presos a les juntes socials.

Altres llibres no obligatoris

Llibre major

Aquest llibre recull per separat les variacions dels comptes que intervenen en els assentaments del llibre diari i també els saldos de cada compte. 

Llibres auxiliars

Es poden utilitzar quan es creu oportú registrar totes les operacions de la mateixa naturalesa (llibre de clients, per exemple)