2. La comptabilitat

La comptabilitat és l'activitat destinada a subministrar informació quantificada de naturalesa econòmica i financera sobre persones físiques i jurídiques per a la presa de decisions de manera racional.


Aquesta informació és refereix fonamentalment a la situació patrimonial, econòmica i financera de l’empresa fonamentalment:

  • Situació patrimonial: respon a la pregunta de quins béns, drets i obligacions té l’empresa.
  • Situació econòmica: quins resultats ha obtingut l’empresa i com els ha obtingut.
  • Situació financera: quines fonts de finançament té l’empresa.

La funció de la comptabilitat és, doncs, mitjançant un conjunt de tècniques i procediments, recollir i quantificar la informació que es genera en una empresa i comunicar-la als usuaris finals de manera que, un cop verificada i analitzada, serveixi per a la presa de decisions.

Aquest procés de la informació inclou, primer, la identificació del fet susceptible de ser comptabilitzat i la seva valoració, i segon el registre del fet en documents que sintetitzin la informació.
Perquè la informació comptable sigui efectiva per a la presa de decisions, ha de complir una sèrie de requisits. En general, ha de ser:

- Comprensible (ha de ser fàcil d'entendre per part dels usuaris)
- Fiable (ha d'estar exempta d'errors significatius)
- Rellevant (ha de reflectir tots els aspectes veritablement importants, sense excessos inútils)
- Oportuna (s'ha de disposar d'ella en el moment en què sigui útil per als usuaris)
- Comparable (ha de ser uniforme en el temps de manera que permeti la comparació entre diferents anys i entre diferents empreses)