6. Circuits digitals

6.1. Exemples

1.- Obtenir la taula de veritat i dibuixar l'esquema que correspon a la funció lògica:


Per a obtenir la taula de veritat, substituïm cada combinació d'entrades en la funció:

a

b

c

Sortida

0

0

0

= 0

0

0

1

= 1

0

1

0

= 0

0

1

1

= 0

1

0

0

= 1

1

0

1

= 1

1

1

0

= 0

1

1

1

= 0

Veiem que la sortida serà 1 quan b sigui 0 i a o c siguin 1.


Per a obtenir l'esquema de connexió, hem de utilitzar una porta lògica NOT per a negar l'entrada b, una porta OR per a sumar les entrades a+c, i desprès utilitzarem una porta lògica AND per a multiplicar les sortides de les altres dos portes, b negat per la suma de a,c:



OR AND




2.- Obtenir la taula de veritat i dibuixar l'esquema que correspon a la funció lògica


Per a obtenir la taula de veritat, substituïm cada combinació d'entrades en la funció. Anirem realitzant primer les operacions més internes dins del parèntesi: primer c negat, després a·b, sumarem aquestes operacions i acabarem fent la negació final.

a

b

c

Sortida

0

0

0

=0

0

0

1

=1

0

1

0

=0

0

1

1

=1

1

0

0

=0

1

0

1

=1

1

1

0

=0

1

1

1

=0

La sortida serà 0 quan c sigui 0 o quan el producte a per b sigui 1.


Per a obtenir l'esquema de connexió, hem d’utilitzar una porta lògica NOT per a negar l'entrada c, una porta AND per a multiplicar les entrades a · b, i desprès utilitzarem una porta lògica NOR per a sumar les sortides de les altres dos portes amb un posterior negat:






3.- Obtenir la funció lògica i la taula de veritat a partir del següent esquema donat:




Per a trobar la funció lògica hem de seguir l'esquema, escriurem de forma seqüencial la sortida que hi haurà en cada porta lògica i que serà una de les entrades de la següent porta lògica. En la sortida de la primera NOT tenim el negat de l'entrada a, per tant la sortida de la porta NOR serà la suma de les 2 entrades (a negat més b) i una posterior negació .

La sortida de la segona porta NOT nega l'entrada c, que és una entrada de la porta NAND final. L’altra entrada de la porta NAND és la sortida de la porta NOR que era i per tant la sortida final de l'esquema serà la multiplicació de les 2 entrades anteriors i una posterior negació de tot:



Per a obtenir la taula de veritat, substituïm cada combinació d'entrades en la funció. Anirem realitzant primer les operacions més internes dins del parèntesi: primer negar a i c, després fer la suma que hi ha dins del parèntesi i negar-la, fer la multiplicació interior, i acabarem fent la negació final.


a

b

c

Sortida

0

0

0

0

0

1

0

1

0

0

1

1

1

0

0

1

0

1

1

1

0

1

1

1