Definició

Com el seu nom indica, consisteix en variar la posició d'un dels plans de projecció (ja sigui el vertical o l'horitzontal) per a posar-lo projectant.

La funció principal del canvi de pla és la de modificar la projecció, ja sigui sobre el pla vertical o l'horitzontal, per a obtenir-ne una de favorable. Entenent aquesta com la què ens permeti observar la figura representada en veritable magnitud.

Vegem-ne un exemple:

1. En la següent imatge podem observar les projeccions sobre els plans vertical i horitzontal que es situa de manera obliqua respecte el pla vertical de projecció.

2. Si volem determinar la veritable magnitud de la cara grafiada amb la trama, ens caldrà obtenir una nova projecció sobre el pla vertical per a què, aquesta es situï paral·lela al pla de projecció.

3. Cal tenir present que, com que el canvi de pla plantejat es realitza paral·lelament al pla horitzontal de projecció, les cotes dels elements representats els els dos plans verticals de projecció, es mantenen constants

3. En la nova projecció, pel fet que la cara està situada en paral·lel al nou pla de projecció, es representa la veritable magnitud de la mateixa.

4. Analitzeu-ne la representació en sistema dièdric:

A la pàgina següent en trobareu el procediment animat...