Q22

Els esquemes de la Figura 28 mostren diferents situacions en què hi ha un moviment relatiu entre un imant en forma de barra i una espira. Dibuixeu en cada cas el sentit del corrent induït en l'espira.


La llei de Faraday estableix que la força electromotriu (fem) induïda a una espira es igual a la variació al llarg del temps del flux magnètic a través de l'espira, i de sentit oposat a la causa que la produeix.


Segon la regla de la mà dreta si augmenta el flux el sentit positiu hauria de ser antihorari, tal i com mostra el següent dibuix:



però llei de Faraday estableix que el sentit del corrent és tal que s'oposa a la causa que el produeix. Llavors si augmenta el flux el sentit del corrent serà horari tal i com es pot veure en el primer dibuix.


Les línies de camp que provoca un imant són de la següent manera:



a) En la segona situació, quan l'imant s'apropa, les línies de camp que entren a l'espira cap a l'esquerra augmenten la seva intensitat, això vol dir que el flux augmenta cap a l'esquerra i per tant la intensitat del corrent serà horària vista des de l'imant:



b) En la segona situació, és l'espira la que es mou. En nombre de línies de camp que entren en aquesta espira augmenten cap a l'esquerra i per tant el flux augmenta cap a l'esquerra. Augmenten la seva intensitat, això vol dir que el flux augmenta cap a l'esquerra i per tant la intensitat del corrent serà també horària vista des de l'imant:



c) En la tercera situació el flux va variant:


Quan l'espira és perpendicular a l'imant, llavors el flux és màxim. Quan l'espira està en posició paral·lela a l'imant les línies de camp no travessen l'espira i llavors el corrent induït és zero.

La intensitat de corrent sempre tindrà sentit horari vist des de l'imant:



Tot i que depenen de com estigui connectada l'aspira al un circuit exterior podem obtenir una d'aquestes dues situacions:



Simulador:

https://phet.colorado.edu/sims/html/faradays-law/latest/faradays-law_es.html