Guió

Definició i tipus

El guió, dit també guió cinematogràfic

Per tal de poder organitzar com cal una producció audiovisual, el més important és tenir un bon guió. El guió no és res més que el tractament cinematogràfic de l'argument, es a dir, es tracta de transformar allò que succeirà en la història en imatges i sons. 

Existeixen dos tipus de guions: el guió literari i el guió tècnic, amb la seva corresponent versió il·lustrada. Però abans d'arribar a desenvolupar aquests dos productes, necessitem treballar els següents elements: 

1. IDEA: Tots els guions comencen a partir d'una idea. Respondria a la pregunta: de què tracta? 

2. STORYLINE: La història explicada en un parell o tres de línies. 

3. SINOPSI: Breu resum de la història. Acostuma a acotar-se a unes 100-150 paraules, on es parla del protagonista, del seu context i del conflicte principal de la història. Si la sinopsi és un treball propi del guionista i destinat a ser llegit per l'equip humà, productors, distribuidors, etc. s'especifica el final de la història. Per altra banda, quan escribim una sinopsi per ser llegida per l'espectador (premsa, dvd, etc) no s'especifica el final. 

4. ESCALETA: Divisió del guió per blocs coincidint amb les seqüències. Es poden enumerar i afegir un títol a cada seqüència, o fins i tot, incloure una breu explicació del que passa. 

5. TRACTAMENT: El primer esbós del guió. No és obligatori, però si recomanable. 

6. GUIÓ LITERARI: És el primer element per poder començar a treballar en la preproducció de l'audiovisual. En aquest document s'especifica tot el necessari per entendre la història: diàlegs, personatges, localitzacions, efectes sonors, etc.


7. GUIÓ TÈCNIC: És el pas previ a començar a rodar. Surt del guió literari però s'estructura de tal manera que se li dona molta més importància a la part tècnica. 


8. STORYBOARD: Conjunt d'il·lustracions creades a partir del guió tècnic, on podem veure pràcticament tal qual serà la nostra producció audiovisual un cop finalitzada.