Funcions de la publicitat.

La publicitat cerca:

  • AFAVORIR LES VENDES
  • REFORÇAR LA IMATGE DE MARCA I LA IMATGE CORPORATIVA
  • POSICIONAR-SE SEGONS LA COMPETÈNCIA
  • TRENCAR L'ESTACIONALITAT
  • DONAR A CONÈIXER ENVASOS (O PRODUCTES) NOUS
  • TRENCAR ELS HÀBITS DEL CONSUMIDOR

Per tant, les seves funcions fonamentals són:

1. Funció informativa: Té la finalitat de donar a conèixer un producte i, per aconseguir-ho, no només necessita la imatge, sinó també el text i/o la paraula.

2. Funció persuasiva:  No només es necessita donar a conèixer i informar del producte, sinó que també està la necessitat de persuadir o convèncer, per la que resulten vàlids tot tipus d’arguments.

3. Funció econòmica: Com l’empresa necessita obtenir beneficis, crea noves necessitats i, per tant, nous consumidors. La publicitat és un dels grans motors de l’economia perquè la nostra societat és, en gran part, una societat de béns de consum i les empreses necessiten donar a conèixer aquests productes i, per tant, fan grans inversions en publicitat que, en definitiva, acaba pagant el consumidor a través de l’increment del valor del producte.

 

A més a més, la publicitat busca complir a la nostra societat una sèrie de funcions que són:

4. Funció finançadora: La publicitat és un dels principals mitjans de finançament per a tots els mitjans de comunicació. Aquesta dependència de la publicitat, condiciona en moltes ocasions als mateixos mitjans: la televisió, és el cas més significatiu però, no podem deixar de costat a la premsa (on es maqueten els textos una vegada es distribueix la publicitat del dia), o la radio. 

5. Funció substitutiva: La publicitat presenta una representació manipulada de la realitat.

Per exemple: un anunci d'una beguda alcohòlica, mai presentarà la realitat de les conseqüències que pot produir el seu consum, sinó que buscarà plantejar un altre tipus d’associacions com el plaer o l’aventura al fet de consumir-ne.

6. Funció estereotipadora: Tendeix a unificar gustos, hàbits de comportament i de vida. Les investigacions sobre la influència de la publicitat en grups socials concrets, demostra que no només influeix en l’elecció del que es compra sinó també en el fet que tot el grup té la mateixa idea o imatge com a model de la conducta. És evident que, a més a més de promocionar productes, la publicitat ens ofereix models de vida i referents culturals.

7. Funció desproblematitzadora: El món que ens mostra la publicitat, rarament deixa de ser un món fascinador, sense problemes ni tensions. Ens ofereix la part “bonica” de la vida a la qual podrem accedir gràcies al consum.

8. Funció creativa: Els anuncis publicitaris s’han convertit en una declinació més de la creació artística, especialment a la televisió. Tot i així, no ens hem de deixar atrapar per això, ja que quasi sempre tenen amagat un ideal absolutament conservador.

 

Per tot això podem dir que la comunicació publicitària en general es valora en tres nivells:

  • Recepció: Arribar a l'audiència correcta perquè tingui un efecte.
  • Comprensió: La manera com el públic capti el missatge.
  • Impressió: L’impacte que la publicitat deixa en el públic.