L5A_Televisió

Breu història i cronologia de la televisió.

Les primeres investigacions sobre la transmissió d'imatges corre gairebé en paral.lel als primers resultats de la investigació de la transmissió del so. El procés, però, va ser llarg i no sempre els primers resultats van ser els definitius. Si es va iniciar amb la transmissió d'imatges, la seva evolució l'ha portat a la transmissió de serveis que fins abraçava la xarxa Internet.

Veure món a través de la tele. De l'arribada de l'home a la lluna a l'11-S. Edu3.cat.


Equip tècnic dels programes de televisió:

  •  l' ajudant de direcció: el col.laborador més directe del director-realitzador.
  •  el cap d'il.luminació: responsable de la qualitat d'imatge del programa.
  •  el control de càmeres: responsable tècnic total de la qualitat de les imatges.
  •  el decorador: realitza les instruccions del director artístic, sobre l'ambientació, decoració i detalls estètics del programa.
  •  el director artístic: responsable de tota la part estètica des dels decorats fins als grafismes incorporats a les imatges.
  •  el director-realitzador: és el responsable directe del resultat del programa. Només el supervisa el productor.
  •  el director de fotografia: s'encarrega de la il.luminació general del programa durant la gravació i juntament amb el director-realitzador i el control de càmeres la defineixen abans de la gravació.
  •  l'editor muntador: s'ocupa de l'estructura final del programa, de la connexió entre les diferents parts.
  •  el guionista: és qui escriu el guió del contingut del programa.
  •  el mesclador de vídeo: s'encarrega de mesclar les diferents imatges que arriben de càmeres, magnetoscopis  o efectes especials.
  •  el mesclador d'audio: s'encarrega dels equips de gravació de veus i efectes sonors.
  •  el microfonista: ell/a s'encarrega de la situació i manteniment dels microfons.
  •  el muntador musical: d'acord amb el director-realitzador, selecciona els fragments musicals
  •  l'operador de càmera: és  responsable dels enquadres, moviments i desplaçaments de la càmera que té al seu càrrec.
  •  l'operador de vídeo: s'ocupa de la manipulació dels magnetoscopis durant la gravació.
  •  el productor: responsable general de la producció del programa, controla des de la realització fins al finançament passant per l'organització.

  •  el realitzador: planifica la gravació i la dirigeix des d'una sala de control. També decideix què veurà l'espectador.

Edu3.cat

  •  el regidor d'estudi: manté en contacte a tot l'equip de col.laboradors en la realització del programa.
  •  el secretari de direcció: porta el control de les etapes en la realització del programa.
  •  el tècnic en audio: és el responsable de l'ús  de les fonts d'audio que siguin necessàries: magnetofon, instruments en directe,...
  •  el tècnic en grafismes i títols: respon de la unitat que fa els grafismes electrònics que s'incorporen al programa: títols, sobreimpressions, animacions i gràfics.
  •  el tècnic en maquillatge i perruqueria: s'ocupa de l'aspecte físic de la cara i els cabells dels presentadors, convidats i col.laboradors que surtin per pantalla.
  •  el tècnic telecine: controla, a través de l'osciloscopi, la bona qualitat del senyal que arriba dels equips de telecines.
  •  el tècnic en vestuari i atretzo: decideix, selecciona i confecciona les robes i detalls del vestuari, necessaris per a l'ambientació dels protagonistes del programa.             

Memòries de la tele - Els decoradors de televisió. La 2.


Tipus de programes.

Programes informatius:

És el gènere més programat a totes les televisions del món. El seu contingut són les notícies d'actualitat diària. Fòrmules incloses són el flaix o avanç  informatiu, que és un tall en la programació habitual per donar la síntesi d'una notícia considerada urgent o d'especial importància; l'edició especial, que és un espai dedicat a un esdeveniment poc habitual (eleccions, visites oficials,...) . El Telenotícies de TV3 és un exemple.

Programes d'actualitat:

Són programes basats en informació periodística que no és urgent, per lo que es poden desenvolupar més àmpliament. Inclouen reportatges i resums informatius generals. Com l'"Entrelínies" de TV3.

Programes de varietats o "magazine":

Són programes de gran audiència. Tracten temes superficials barrejant-hi entrevistes, actuacions musicals i gags còmics, tot conduït per un/a presentador molt popular, sovint recolzat en uns personatges més o menys famosos. "La Columna" de TV3 en seria un exemple.

Programes esportius:

Són també programes de gran audiència, especialment els que són retransmissions esportives en directe. També hi ha del programa esportiu d'estudi que inclou entrevistes, reportatges i col.loquis. "Gol a gol" de TV3.

Programes musicals:

Tenen bàsicament dos formats: els concerts i recitals, en directe o en diferit, d'intèrprets importants. Agafen pràcticament tots els estils, des de l'opera fins al rock. També hi ha el programa de videoclips amb comentaris d'un presentador. De vegades són com un microprograma inclós en d'altres del tipus magazine. "Sputnik" del canal 33.

Programes culturals:

Són programes d'una audiència moderada. Tracten temes d'interés molt concrets: art, cinema, literatura, medecina,....Normalment hi ha un presentador-comentarista coneixedor del tema i inclou entrevistes, petits reportatges,...

Programes de debat:

Tracta d'un tema previament establert i al seu entorn es fa un col.loqui o taula rodona. Es poden fer en directe o en diferit, hi solen participar comentaristes especialitzats portats per un presentador-moderador. El punt de partida de vegades és una pel.lícula, una entrevista pregravada,... Exemple seria el programa "Millenium" o "Agora" del canal 33.

Programes dramàtics i serials:

Són programes basats en el guió original o adaptat d'una obra de teatre o literària. Inclou les retransmissions des del teatre, ara ja molt poc freqüent, i les obres especialment creades pensant en la televisió: és a dir, molt diàleg i poca acció. Són les sèries televisives. En coneixem molts exemples: "Al cor de la ciutat", "Plats bruts", ...de TV3.

Programes de concursos:

Solen ser programes de força audiència, en els que els participants després de mostrar les seves habilitats físiques o culturals reben premis més o menys importants.   El "Pasapalabra" d'Antena 3

Programes infantils:

S'adrecen als nens inclouen sèries de dibuixos animats, concursos, petits reportatges,... 

          


Com es fa un programa?

L'elaboració d'un programa un cop se n'ha decidit el tipus i escollit el director, passa per tres fases necessàries:

a) La pre-producció: el pes d'aquesta fase recau en el director i l'equip de programa (guionista, productor i realitzador). És una tasca de planificació i organització:

        - el director defineix la idea del programa.

        - el guionista la escriu amb detall.

        - el productor comptabilitza el cost del programa, busca els convidats, contracta les persones necessàries, cerca el material tècnic,...

        - el realitzador planifica la gravació, transforma les paraules del guió en imatges.

Cadascun d'aquests professionals té el seu propi equip d'auxiliars i ajudants.

b) La producció: el pes recau en el realitzador i el regidor. S'enregistra el programa en els platós o localitzacions exteriors que s'hagin decidit. A l'iniciar aquesta fase hi ha una sèrie de professionals que han hagut de realitzar la seva feina, són: el decorador i director artístic, els tècnics de vestuari i atretzo, els tècnics de maquillatge i perruqueria, el director de fotografia,.... Durant la producció hi ha una sèrie de tasques a fer:

        - el realitzador des de la Sala de Control dóna les instruccions necessaries al plató. Tria de totes les imatges que graven els operadors la que veuran els telespectadors.

        - l'operador de càmara  busca i realitza els plans que tria el realitzador.

        - els tècnics de so obren pas als micros de les persones que parlen a cada moment.

        - el regidor, que està en el plató, s'encarrega de que tot funcioni com indica el realitzador.

        - l'auxiliar de plató ajuda a moure les càmeres.

c) La post-producció: el pes recau en els dirents tècnics i l'editor. A la sala de post-producció es dóna la forma definitiva al programa. Algunes de les tasques que es realitzen en aquesta fase són:

        - el muntador de video afegeix els efectes d'imatges com podria ser l'aparició del Megazero, es posen els títols de crèdit, es treuen les imatges que no han quedat com es volia, s'afegeix la careta de presentació del programa,...

        - el muntador d'àudio s'encarrega de posar la música de fons, d'introduir efectes com els aplaudiments, el timbre de finalització de temps en els concursos,...

        - el tècnic de grafismes i títols afegeix tots els efectes visuals que no són imatges sinó dibuixos, rètols, mapes, gràfics i que serveixen per identificar més ràpidament el que s'explica.