L4C_Cinema espanyol i català

Evolució històrica del cinema espanyol

El cinema espanyol té una enorme importància documental per conèixer l'evolució històrica de la societat a Espanya. A més, el cinema espanyol no només ha estat durant dècades un entreteniment de masses, sinó també un document històric i artístic de primer ordre. Ocupa actualment i de manera general una posició secundària a escala mundial si es compara amb el cinema produït pels països anglosaxons, sobretot Estats Units. El cinema espanyol destaca principalment per la figura de Luís Buñuel, director i les produccions espanyoles varen tenir una gran influència a Europa (a través de França) i Iberoamèrica (a través de Mèxic) i els esporàdics èxits internacionals de directors com Segundo de Chomón, Florián Rey, Juan Antonio Bardem, Luis García Berlanga, Carlos Saura, Jesús Franco, Antonio Isasi-Isasmendi, Mario Camus, Pedro Almodóvar o Alejandro Amenábar.

Bienvenido Mr Marshall (Luis García Berlanga, 1953)

Muerte de un ciclista (Juan Antonio Bardem, 1955)

El Verdugo (Luis García Berlanga, 1963)

El espíritu de la colmena (Víctor Erice, 1973)

Mujeres al borde de un ataque de nervios (Pedro Almodóvar, 1988)



Cinema català

El cinema en català va recuperar el seu vigor el 1975 quan, amb la finalitat de la dictadura franquista, es permeten les manifestacions culturals en llengua catalana, i es funda l'Institut del Cinema Català. En els darrers anys Barcelona s'ha distingit en la indústria cinematogràfica per la seva capacitat i qualitat de producció en els camps de l'animació, els dibuixos animats, el rodatge i producció d'espots publicitaris, i el doblatge.


Barcelona, ciutat de fires i congressos de tot tipus, també celebra diverses trobades anuals de temàtica cinematogràfica. A la ciutat se celebren certàmens de prestigi com la Mostra Internacional de Films de Dones, que té lloc des de l'any 1992, o el Festival Internacional Documental de Barcelona, que té lloc des del 2000. D'altra banda, a Barcelona també s'hi celebra el Festival Internacional de Cinema Eròtic de Barcelona.


Però Barcelona no és, ni de bon tros, l'única ciutat dels Països Catalans on existeix activitat cinematogràfica. El Festival Internacional de Cinema de Catalunya, conegut com el Festival de Cinema de Sitges, va ser inaugurat el 1967, i està considerat un dels millors certàmens cinematogràfics d'Europa, i el número 1 en l'especialitat de cinema fantàstic. A Lleida se celebra cada any la Mostra Internacional de Cinema Llatinoamericà. I Girona compta amb el Museu del Cinema.

Panorama actual del cinema català: Premis Gaudí


El cant dels ocells (Albert Serra, 2008)



Bucarest, la memòria perduda (Albert Solé Bruset, 2008)



El pallasso i el führer (Eduard Cortés, 2007)


Tres dies amb la família (Mar Coll, 2010)


Los condenados (Isaki Lacuesta, 2009)


Pa negre (Agustí Villalonga, 2010)


Bicicleta, cullera, poma (Carles Bosch, 2010)

Més informació a:

http://www.academiadelcinema.cat/ca/

http://www.academiadelcinema.cat/ca/premis-gaudi-ca

http://sitgesfilmfestival.com/cas/