L3_Llenguatge Audiovisual I

Colors

TEMPERATURA DE COLOR. Cada tipus de llum té una temperatura de color determinada. Per adaptar la càmera a la temperatura de color de l'ambient cal fer un balanç de blancs, mitjançant el qual s'indica a la càmera qual és el color blanc. Les sortides i postes de sol i les llums incandescents tenen una temperatura de color baixa i de to vermellós. Al migdia la llum té una temperatura més alta i de to blau. La llum d'una espelma també té una temperatura de color baixa i de tonalitat vermellosa.

wite banlance

Exemple de temperatura en funció de la il·luminació, a photoaffiliates.com

 

Quan es creen imatges convé tenir present els colors purs que s'utilitzen. Ja que l'ús un únic color dominant podrà centrar millor l'interès en la idea principal. Un exemple de l'explotació d'aquest aspecte són les fotografies de Sandy Skoglund.

colors peixos

Fotografia de Sandy Skogolund. Imatge de pmsstopmotion.weebly.com

Entre les principals propietats dels colors estan:

- La tonalitat, que diferencia un color d'un altre.
- La saturació, que representa la força del color, el seu grau de puresa o de mescla amb el blanc.
- La lluminositat, que és la major o menor capacitat que té per reflectir la llum.

Segons la seva tonalitat els colors es poden classificar en dos grups:

- COLORS CÀLIDS (resulten excitants i estimulants). En general els espais amb colors càlids semblen més grans, propers i pesats.

- BLANC. És el color de la llum i de la claredat. S'associa a neteja, puresa, pau, calma.
- GROC. És el color del sol i crida l'atenció per la seva brillantor. Evoca alegria, vitalitat i diversió. També és el color de la riquesa, ja que l'or és groc.
- TARONJA. En les seves tonalitats suaus, transmet una sensació agradable d'ambient familiar i de confort. D'altra banda com és un color molt visible s'usa per senyalitzar perills i cridar l'atenció.
- VERMELL. És el color de la sang i del foc. Es relaciona amb l'acció, el coratge, la passió, el dinamisme ... Comunica sensacions d'excitació, agressivitat i moviment. També s'usa per cridar l'atenció i indicar perill.

- COLORS FREDS (resulten sedants). En general els espais amb colors freds semblen més petits i llunyans.

- VERD. És el color de la natura que tranquil·litza i relaxa. També s'associa a l'esperança, salut, vitalitat, seguretat.
- BLAU. El color del cel i del mar. Simbolitza coses grandioses, autoritat, lleialtat, dignitat, l'infinit. Quan és clar relaxa i proporciona frescor, seguretat i confiança, quan és fosc és trist.
- VIOLETA. Es relaciona amb ambients elegants o luxosos.
- GRIS. Color neutre, metàl·lic. També evoca manca de color, tristesa, pobresa.
- NEGRE. Té dues significacions principals. D'una banda (en la nostra societat) es relaciona amb el misteri, la ignorància, la por, la soledat, la foscor, la mort. Però també s'associa a poder, domini, elegància.

Absolutament recomanables els vídeos del programa "Colors en sèrie" de tv3. Tots els vídeos del programa al següent enllaç: "Colors en sèrie":vídeos.