L3_Llenguatge Audiovisual I

Il·luminació

A més del seu valor funcional, té un valor expressiu, ja que pot ressaltar o suprimir formes i crear una atmosfera determinada que produeixi diverses sensacions. Es poden distingir dos tipus bàsics d'il·luminació: 

  • il·luminació suau i

  • il·luminació dura. 


Per aconseguir-les s'usen 4 fonts de llum:

- Il·luminació principal.

- Il·luminació de farciment.

- Il·luminació posterior.

- Il·luminació de fons.

El següent vídeo de Lluís Ballarín us mostrarà diferents tipus d'il·luminació.


Per si ho voleu comprovar:

http://www.sylights.com

Les preses exteriors, sobretot en dies assolellats, exigeixen controlar el contrast existent mitjançant l'ús de reflectors que suavitzin les ombres. Els dies ennuvolats són els millors per fer registres exteriors, ja que la llum és més suau i uniforme i genera menys contrast.

Il·luminació SUAU, o Il·luminació tonal és difusa, i redueix els contrastos excessius i permet apreciar bé els detalls a l'ombra. Proporciona una aparença agradable a les persones.

avedorn

Fotografia de la sèrie "In the american westh", de Richard Avedon



-Il·luminació DURA, o Il·luminació de clar i fosc, és  direccional i serveix per destacar les formes i els contorns de les persones i els objectes. Produeix un fort contrast. S'aconsegueix utilitzant una potent il·luminació principal amb una feble il·luminació  de farciment. Quan s'utilitza una il·luminació  dura les persones poden aparèixer amb una imatge amenaçadora.

man ray

"Kiki de Montparnasse", per Man Ray.