L3_Llenguatge Audiovisual I

Aspectes morfològics

De la mateixa manera que quan elaborem missatges amb els llenguatges verbals utilitzem noms, verbs, adjectius i altres elements morfològics, els missatges audiovisuals es construeixen utilitzant els següents elements morfològics:

  • les imatges

  • els sons


-LES IMATGES. 

Els seus elements bàsics són: punts, línies, formes i colors. Amb aquests elements les imatges poden representar coses que existeixen i també coses que mai han existit. Les principals característiques de les imatges són les següents:



Iconicitat o abstracció: segons que les imatges siguin o no un reflex de la realitat:

Figuratives (tracten de representar fidelment la realitat; exemple, una fotografia)parpadeig

Esquemàtiques o simbòliques (tenen alguna similitud amb la realitat; per exemple una icona que indica on estan les escales d'un magatzem) flikr

Abstractes (el seu significat ve donat per convencions: per exemple les paraules d'un rètol)flickr

No obstant les imatges mai seran la realitat, ja que diversos factors (enquadrament, llum ...) poden modificar-la. La màxima iconicitat la tenen els objectes, la màxima abstracció la trobem en les equacions i textos.


- Denotació i connotació. Les imatges difícilment seran monosèmiques, generalment seran més o menys polisèmiques segons la seva ambigüitat, capacitat de suggestió i possibles interpretacions que suscitin.

clorets



- Simplicitat o complexitat. Dependrà de la seva iconicitat, organització i relació entre els elements, el context ... Les imatges complexes (que no sempre deuen la seva complexitat al fet de tenir molts elements) requereixen més temps i més atenció per a la seva anàlisi.

wonderbra



- Originalitat o redundància: segons que els seus elements siguin nous o ja molt utilitzats i coneguts (estereotips). Una imatge massa original pot ser difícil d'interpretar pel receptor.

voto


En qualsevol cas, les funcions dels elements morfològics són bàsicament tres:

  • Informativa, testimonial, formativa ...
  • Recreativa, expressiva ...
  • Suggestiva: publicitat (relacionada amb les coses), propaganda (relacionada amb les idees i els valors de les persones).