L2_Fotografia ll: la càmera fotogràfica

El diafragma

En fotografia, el diafragma és un sistema de làmines fines que permeten l'estrenyiment variable. Està situat entre les lents de l'objectiu i permet graduar la quantitat de llum que entra a la càmera.

Sol ser un disc o sistema d'aletes, i permet ajustar i controlar el pas de la llum. Les progressives variacions d'obertura del diafragma s'especifiquen mitjançant el nombre f, que és la relació entre la longitud focal i el diàmetre d'obertura efectiu.

diafragma

Philip Northeast, a aviewfinderdarkly.com

obertura diafragma

Diafragma i número f 

La capacitat que té un objectiu per deixar passar la llum s'anomena lluminositat. Una de les maneres d'indicar aquesta lluminositat és mitjançant el número f que es defineix com la divisió de la distància focal de l'objectiu pel diàmetre de l'obertura efectiva. Aquesta relació dóna lloc a una escala normalitzada en progressió de  \sqrt{2}: 1 1,4 2 2,8 4 5,6 8 11 16 22 32 45 etc. El salt d'un valor al següent s'anomena pas. El valor mínim que pot tenir el nombre f és 0,3. Encara que aquest valor és inabastable en la pràctica.

Diafragma i nitidesa

El diafragma té conseqüències directes també en la nitidesa de la imatge. Amb obertures petites (nombre f alt) s'obté major nitidesa. I amb obertures grans (nombre f petit) s'obté nitidesa, però en una àrea més limitada, a causa de l'increment de la profunditat de camp. 

Diafragma i profunditat de camp

El diafragma, per tant, afecta en gran mesura la profunditat de camp. Com més tancat sigui (major nombre f), major serà la profunditat de camp. Com més obert estigui (menor nombre f) més petita és la profunditat de camp. 

Com es veu en la imatge, la foto feta a f / 2.8 (major obertura de diafragma) té una profunditat de camp menor.

Igualment, veiem que la foto feta a f / 22 (menor obertura de diafragma) té una profunditat de camp gran.

Imatge publicada a thewebfoto.com

Observeu com afecta el canvi de diafragma en la profunditat de camp d'aquesta fotografia.