L2_Fotografia ll: la càmera fotogràfica

Els objectius

Un objectiu és un conjunt de lents convergents i divergents que formen part de l'òptica d'una càmera tant fotogràfica com de vídeo.

La seva funció és rebre els feixos de llum procedents de l'objecte i modificar la seva direcció fins a crear la imatge òptica, rèplica lluminosa de l'objecte. Aquesta imatge la captarà el suport sensible: sensor d'imatge en el cas d'una càmera digital, i pel·lícula sensible en la fotografia química.

objectiu

Existeixen diferents tipus d'objectius segons la distància focal de la lent utilitzada:

  • Objectius gran angulars: Objectiu l'angle del qual de visió és major al de l'objectiu normal (generalment entre 60 i 180º). S'utilitzaran per als plànols generals on ens sigui necessari abastar un gran angle de visió. La seva característica principal és que proporcionen gran profunditat de camp. Solen distorsionar la imatge fent corbes les línies rectes.

gran angular

per Toshio Kishiyama. http://www.flickr.com/people/toshio1/

  • Objectiu normal: Amb un angle entre 40 i 65º s'assemblen a la visió de l'ull humà. La seva utilitat se centra en la representació d'escenes sense càrrega dramàtica. La seva profunditat de camp és moderada. No sol presentar-se distorsió de la imatge com en els angulars, conservant-se la perspectiva original. A més, aquests objectius solen tenir una gran lluminositat.

objectiu normal

"Milagros documentados". Adriano Agulló

  • Teleobjectius: L'angle de visió és menor que el de l'objectiu normal (generalment menor de 30º). Permeten acostar objectes situats a grans distàncies. Així aconsegueixen augmentar la grandària de les imatges respecte a l'objecte real. Per contra la seva profunditat de camp és reduïda i el seu punt d'enfocament crític.

teleobjectiu

Imatge de blogdelfotografo.com

  • Objectius macro: Permeten l'enfocament a molt curta distància. S'utilitza per a objectes molt petits situats a poca distància de la lent.

macro

http://www.phototips.es/

  • Objectiu ull de peix: Es tracta d'un angular extremadament ampli, arribant fins als 180º. Proporcionen una profunditat de camp extrema, i les imatges es veuen deformades i corbes, com si estiguessin reflectides en una esfera.

ull de peix

Lesley Silvia

  • Objectius zoom: Són objectius de distància focal variable. Destaquen per la seva comoditat ja que eviten el canvi d'objectius de distàncies focals fixes (angulars, normals i teleobjectius). Com a contrapartida,per la seva construcció, solen ser menys lluminosos que els objectius equivalents de focal fixa.

zoom canon

Observeu com afecta el canvi de lents a un retrat.

Imatges publicades a petapixel.com

Relació entre distàcia focal i profunditat de camp.

  • A més distància focal (més zoom) menor profunditat de camp.

Com es veu en la imatge, la foto feta amb un zoom de 35 mm té una profunditat de camp més gran que la foto feta amb un zoom de 100 mm.

Imatge publicada a thewebfoto.com