L1_Fotografia l: de la càmera obscura a l'aplicació mòbil

Tilt Shift

El Tilt Shift és una tècnica basada en l'ús d'uns objectius dissenyats per a evitar l'efecte distorsió en la fotografia arquitectònica.

distorsió arquitectònica

           Observeu que en aquesta imatge les línies de l'edifici convergeixen en un punt, tot i que realment són arestes de façanes paral·leles i perpendiculars. Aquest efecte de distorsió està causat per la perspectiva cònica, que fa que els objectes més allunyats a nosaltres es es mostrin més petits que els propers. Els objectius gran angular de les càmeres fotogràfiques permeten fotografiar grans espais, obtenint imatges amb gran profunditat de camp (observeu que la imatge està ben enfocada des del primer pla fins als més allunyats) i on s'accentua aquesta distorsió perspectiva.

La fotografia Tilt-Shif ha sorgit en la recerca de la creació de lents que permetin fotografiar grans espais, sense obtenir imatges amb aquestes característiques. Un dels resultats d'aquesta recerca ha estat un objectiu basat en ús de lents descentralitzables, amb el que s'obtenen efectes que han interessat a fotògrafs i aficionats al món de la imatge. Amb aquest, es generen imatges que creen la sensació d'estar observant la fotografia d'una miniatura, o creant un efecte oníric. 

Objectiu Tilt-Shift Canon TS-E

exemple tilt shift 

Imatge tilt-shift publicada per baldheretic a flickr.com

Clica al següent enllaç o trobaràs més imatges realitzades amb aquesta tècnica

http://webdesignledger.com/inspiration/40-awesome-examples-of-tilt-shift-photography

O mira el vídeo "The sandpit", de Sam O'Hare, ens mostra imatges en moviment d'una dí a la ciutat de Nova York.

Observeu que els trets diferencials d'aquestes fotografies són:

  • els tipus d'enquadrament: Gran Pla General ( molt millor si és un pla zenital, és a dir realitzat des d'una posició superior als objectes fotografiats )

  • la saturació dels colors ( que crea efecte artificial)

  • la profunditat profunditat de camp reduïda ( observeu que en aquestes imatges només veurem ben enfocats els objectes situats a certa distància del fotògraf, els altres -més propers o més allunyats- estaran desenfocats, el que fa que aquestes imatges que ens recordin fotografies d'objectes o element naturals molt petits realitzades amb un objectiu macro)

Per a crear imatges amb aquest efecte, utilitzarem els objectius abans descrits, per tant, necessitarem càmeres reflex d'objectius intercanviables i lents especials. Però molts editors d'imatge incorporen filtres que ens permeten generar efectes similars als descrits si no disposem d'aquestes eines. Trobarem programes i aplicacions amb filtres Tilt-Shift on podem carregar una imatge, i modificar el contrast de color i definir els plans que veurem enfocats i les parts de la imatge que restaran desenfocades.