1.Context geogràfic i històric

Anomenem Cinquecento al segon cicle del Renaixement italià. Aquest període coincideix amb el segle XVI en el que Florència deixa de ser el centre cultural i artístic. A partir d'ara el centre cultural passa a ser Roma.

    • L'any 1494, les tropes del rei de França juntament amb el recolzament de Savanarola ( un dominic purità), encapçalen una revolta popular ( amb l'ajuda de potencies estrangeres com França i Espanya) que té com a resultat l'expulsió de la família Mèdici de Florència.
    • En aquesta nova etapa, el mecenatge i protecció artística que fins el moment havia estat en mans de famílies aristocràtiques, passa a mans dels papes ( tals com Juli II o Lleó X). Aquests, van intentar embellir la capital cristiana entenent-la com a centre polític, econòmic i artístic.
    • Romà però, arrel d'episodis com el "saco di Roma" o la Reforma protestant de Luter, va perdent poc a poc la iniciativa artística en favor d'altres ciutats.
    • L'estètica renaixentista doncs, s'expandeix de forma progressiva gràcies entre d'altres coses a l'intercanvi d'idees i de mobilitat dels artistes. La millora del gravat d'impremta o les millores del transport de les obres pintades a l'oli sobre tela va ajudar a l'expansió de l'art ja que els artistes al relacionar-se i viatjar influenciaven i rebien influències de noves tendències artístiques.

Florència deixa de ser el centre cultural i la capital de l'art passa a ser Roma: En aquesta etapa, el Renaixement es consolida i s' expandeix per l'Occident. Culturalment segueix l'interès per la cultura clàssica i es descobreix el grup escultòric de Laocoont que influenciarà a artistes com Miquel Àngel.