Unitat rítmica i gest rítmic

Una unitat rítmica és un patró duracional que se sincronitza amb una pulsació o pulsacions en el nivell mètric subjacent. Aquestes es poden classificar de la manera següent:

    Mètrica: patrons uniformes que coincideixen exactament amb l'estructura mètrica, com una sèrie contínua de corxeres o pulsacions.
    Intramètrica: patrons de confirmació, com corxeres o semicorxeres amb puntet i el swing. Es tracta de patrons en els quals les pulsacions confirmen les pulsacions de l'estructura mètrica sense ser idèntics.
    Contramètrica: patrons no concloents o sincopats, que no segueixen  la pulsació.
    Extramètrica: patrons irregulars pel que fa a l'estructura mètrica de la peça, com ara els grups de valoració especial, els tresets.

Un gest rítmic és qualsevol patró duracional que, en contrast amb la unitat rítmica, no ocupa un període de temps equivalent a una pulsació o pulsacions en un nivell mètric subjacent. Pot ser descrit d'acord amb el seu començament i final, o per les unitats rítmiques que conté.

De manera que podem trobar-nos amb els següents tipus de començament:

    Tètic: és un inici en un temps fort, és a dir, que coincideix amb l'accent.
    Anacrúsic: és un inici en un temps feble, és a dir, anterior a l'accent. L'anacrusi fa referència a una nota o grup de notes sense accent que precedeixen al primer temps fort d'una frase, per tant va col·locat abans de la barra de compàs.
    Acèfal: és un inici que es produeix amb posterioritat a l'accent. Per exemple, després d'un silenci o d'una nota lligada.

Pel que fa als tipus de terminació existeixen les següents possibilitats:

    Masculí /conclusiu: és un final que coincideix amb un temps fort.
    Femení / suspensiu: és un final que coincideix amb un temps feble.