3.Funció i significat del quadre

Es tracta fonamentalment d'estudiar la funció de la pintura. És a dir, hem d'indicar si tenia una funció religiosa, estètica, propagandística, commemorativa...és important per això saber on es situava, qui la va encarregar...

A continuació hem d'analitzar els significat dels diversos elements.

Finalment cal interpretar què volia transmetre l'autor més enllà del que veiem. S'ha de tenir present que moltes obres a part de la funció pràctica tenen una càrrega simbòlica en relació a l'època en que van ser pintades.

Per acabar de completar l'explicació sobre el significat d'un quadre, analitzem l'exemple del quadre de Murillo " Nens menjant raïm i meló":

    • Nivell pre-iconogràfic: com vam veure en el primer lliurament el que primer hem de fer és enumera els elements que podem identificar en l'obra. Així doncs, en aquest cas veiem dos nanos d'uns 13 anys, vestits amb parracs, descalços, menjant raïm i meló. A l'esquerra en primer terme hi ha un cistell ple de fruita. El lloc on són no es pot localitzar, però és un lloc amb immundícies. Es miren amb una mirada divertida.

    • Nivell iconogràfic: En aquest apartat havíem d'interpretar els elements representats, és a dir, indicar el tema de l'obra. En aquest cas el tema seria dos nens pobres menjant raïm i meló d'un cistell en un lloc il·localitzable.
    • Nivell iconològic: En aquest nivell hem d'interpretar el tema, és a dir buscar el significat profund que ens vol transmetre l'artista. És a dir, analitzar els elements del tema per trobar el significat. En aquest cas sembla ser que Murillo volia plasmas un fet habitual, popular de la seva època, la misèria de molta gent al segle XVII per una part com els nens que s'espavilaven per menjar. La situació no deixa de ser dramàtica però Murillo la disfressa com un instant joiós pels nanos però la manifesta amb l'evidència de la misèria dels vestits així com l'opacitat dels colors. Tot i que a primera vista sembla un moment amable, realment és una denúncia social.