1. La societat, escenari de la música

La societat, escenari de la música

La música ens acompanya a tot arreu i la seva presència al nostre entorn és constant. Els usos que fa cada societat són diversos. La música s’ha utilitzat amb finalitats religioses, socials, màgiques, curatives, per transmetre una imatge de riquesa i poder, per ballar, per seduir per difondre missatges, o senzillament per a l’entreteniment i el gaudi estètic. Saber amb quina finalitat o intenció s’ha compost una música és interessant per apreciar-a millor, perquè la seva funció ens provoca una manera especial d’escoltar-la: no jutgem amb el mateix criteri la música d’un anunci que la de l’últim CD que acabem de comprar. El valor que es dóna a la música és un fet cultural.

El plaer d'una actuació en directe: Bjork Live Mix in Nimes

 Sovint escoltem o interpretem música simplement per plaer, per expressar-nos o entretenir-nos sense cap intenció definida. En aquest cas la música té una funció artística i adquireix un valor estrictament musical.

Entenem per funcional aquelles creacions de l’home que acompleixen una determinada funció o utilitat al marge del moment o l’època en què es realitza la funció i amb independència de l’estil a què actualment s'assigna a la paraula. En una concepció àmplia, funcional és el Partenó d’Atenes el Parlament d’Anglaterra o el Camp del Barcelona donat que compleixen funcions diverses: religiosa, política, esportiva...

Podem dir que la música funcional és tota aquella música composta per encàrrec amb una finalitat concreta, a la qual s’ha d’adaptar.