22. Present d'indicatiu actiu: verbs temàtics o en -ω

Present d'indicatiu actiu: verbs temàtics o en -ω

Aquests verbs són anomenats temàtics pel fet que presenten una vocal temàtica entre l'arrel i la desinència. La flexió del seu present respon al següent paradigma:

 Present d'indicatiu actiu de φέρω ('portar')

 Persona i 

 nombre

 Conjugació en grec   Traducció al català 
 1 sg  φέρω  porto
 2 sg  φέρεις  portes
 3 sg  φέρει  porta
 1 pl  φέρομεν  portem
 2 pl  φέρετε  porteu
 3 pl  φέρουσι(ν) [1]  porten



Per conjugar el present de qualsevol verb temàtic cosonàntic o vocàlic pur [2], s'ha de fer sempre el mateix. Τreure a l'enunciat la terminació -ω i afegir a aquesta base lexemàtica les terminacions que a la taula precedent apareixen en negreta. A tall d'exemple, t'oferim el present d'altres tres verbs temàtics: βάλλω ('llançar'), λύω ('deslligar; resoldre') i βλέπω ('veure, mirar') [3]. Aprofitem per introduir el cas nominatiu dels pronoms personals del grec antic. 

 Pronoms

personals [4]

 Verb βάλλω 

 (base: βάλλ-) 

 Verb λύω 

 (base: λυ-)  

Verb βλέπω 

 (base: βλεπ-) 

 ἐγώ ('jo')   βάλλω  λύω   βλέπω 
 σύ ('tu)  βάλλεις  λύεις   βλέπεις
 -----  βάλλει  λύει  βλέπει 
 ἡμεῖς ('nosaltres´)  βάλλομεν  λύομεν   βλέπομεν
 ὑμεῖς ('vosaltres')  βάλλετε  λύετε   βλέπετε
 -----  βάλλουσι(ν)   λύουσι(ν)   βλέπουσι(ν) 




NOTES:

[1] Els parèntesis indiquen que la ν final és facultativa. Això vol dir que només apareix abans de pausa o quan el mot següent comença per vocal.

[2] Queden exclosos, doncs, els verbs contractes (els que acaben en -αω, -εω, -οω). El present dels verbs temàtics contractes no s'estudia fins al darrer lliurament de Grec I bloc 2.

[3] Són, respectivament, un verb en consonant líquida (βάλλω), un verb mut o en consonant oclusiva (βλέπω)  i un verb temàtic pur (λύω).

[4] El grec antic no coneix pronoms personals propis de tercera persona. Per a les seves funcions, se sol recórrer a l'ús d'un pronom demostratiu.