12. Tercera declinació (6): temes en diftong ευ, αυ i ου

Tercera declinació (6): temes en diftong ευ, αυ i ου



Es flexionen per la tercera declinació una munió de substantius el tema dels quals acaba en diftong decreixent [1]. En origen, aquests diftongs eren formats per una vocal forta (α, ε, ο) i una semiconsonant que, en etapes molt reculades de l'alfabet grec, es grafiava amb una lletra anomenada digamma (majúscula Ϝ, minúscula ϝ). La digamma, quan anava precedida d'una vocal, va evolucionar de la següent manera:

  • Es converteix en una υ semivocàlica en posició final absoluta. Per exemple: Del tema γραϝ-, el voc. sg., que no duu cap desinència, és γρα.
  • També es converteix en una υ semivocàlica quan va seguida d'una consonant que tanca la paraula. Un nou exemple a partir del tema γραϝ-: el nom. sg. pren la desinència -ς, de manera que resulta γρας.
  • Cau en posició intervocàlica.



Temes en diftong ευ

Són substantius masculins amb nom. sing. -ευς i gen. sg. -εως. Les formes d'alguns dels seus casos no són simples d'explicar. Per tant, la nostra recomanació és que t'aprenguis el paradigma de memòria [2].

  Tema en diftong eu (< εϝ) 

 βασιλεύς -έως (ὁ): 'rei'. 

(tema: βασιλεϝ-) 

 Singular   Plural 
 Nominatiu    ὁ      βασιλεύς  οἱ       βασιλεῖς   
 Vocatiu           βασιλεῦ       
          βασιλεῖς          
 Acusatiu   τὸν   βασιλέα   τοὺς   βασιλέας 
 Genitiu   τοῦ   βασιλέως          τῶν    βασιλέων  
 Datiu   τῷ    βασιλεῖ  τοῖς    βασιλεῦσι(ν)      



Temes en diftong αυ i ου

Aquest tipus comprèn una escarida quantitat de substantius masculins i femenins. Els seus temes provenien de αϝ- i οϝ-. La ϝ experimenta els accidents fonètics explicats a l'inici d'aquest capítol: passa a υ en posició final o seguida de consonant, i cau en posició intervocàlica.


Tema en diftong αυ (<αϝ)

γραῦς γραός (ἡ): 'vella, anciana'.

(tema: γραϝ-) 

Tema en diftong ου (<οϝ)

βοῦς βοός (ὁ): 'bou'.

(tema: βοϝ-) 

Singular

Plural

Singular

Plural

Nominatiu

 ἡ   γραῦς

αἱ   γρᾶες 

ὁ   βοῦς 

οἰ   βόες 

Vocatiu

     γραῦ 

      γρᾶες  

   βοῦ 

      βόες

Acusatiu

τὴν   γραῦν [3] 

τὰς   γραῦς [4] 

τὸν   βοῦν [3]

τοῦς   βοῦς [4]

Genitiu

τῆς   γραός

τῶν   γραῶν 

τοῦ   βοός 

τῶν   βοῶν 

Datiu

τῇ   γραί 

 ταῖς   γραυσί(ν)

 τῷ   βοί  τοῖς   βουσί(ν)




NOTES:

[1] Existeixen altres substantius de la tercera declinació de tema en diftong decreixent que no estudiarem al batxillerat: temes en οω (>ωϝ), ex. ἥρως (tema ἡρωϝ-), 'heroi'; i temes en οι, com ara πειθῶ (tema πειθοι-), 'persuassió'. 

[2] En cas que tinguis curiositat per conèixer el seu origen, demana-ho al teu professor.

[3] La desinència d'acusatiu singular és (vid. l'apartat "desinències generals" dins el capítol Tercera declinació (1): introducció). La digamma precedent, en quedar travada per aquesta consonant, es converteix en la semivocal υ: γραϝ+ν > γραν; βοϝ+ν >βον.

[4]  La desinència d'acusatiu singular és -ς (vid. l'apartat "desinències generals" dins el capítol Tercera declinació (1): introducció). La digamma que ha quedat travada per aquesta consonant passa a la semivocal υ: γραϝ+ς > γρας; βοϝ+ς >βος.