1. Concepte d'espècie i fet evolutiu

El concepte d’espècie des d’un punt de vista morfològic fa referència a un grup d’organismes que comparteixen unes característiques morfològiques determinades. És una concepció utilitzada en la vida quotidiana i que ja feien servir els primers naturalistes. Però el dimorfisme sexual (és a dir, les diferències entre mascles i femelles) i el polimorfisme, ja presents en algunes espècies, creen dificultats en aquesta definició.


 

Femella i mascle de faisà (Phasianus colchicus)

Però, des d’un punt de vista biològic, una espècie és un grup d’organismes que es poden encreuar entre ells i donar descendència fèrtil. És la definició més acceptada per la comunitat científica, però cal destacar:
• Només es pot aplicar a organismes amb reproducció creuada (com els animals i els vegetals).
• No es pot aplicar als organismes que només es reprodueixen asexualment (com els bacteris).
• Tampoc no es pot aplicar als organismes fòssils, dels quals no sabem amb quins altres organismes es podien encreuar i amb quins no.
• En la pràctica, no es pot aplicar intensivament a totes les poblacions.
El concepte biològic, quan es pot aplicar, és el més utilitzat. En els altres casos es fa servir el concepte morfològic.

El fet de l’evolució

En biologia, l’evolució és el procés segons el qual la diversitat d’éssers vius s’ha original per canvis transmesos a la descendència. L’evolució implica canvis en les poblacions i en les espècies al llarg de les generacions, però no en els individus; és a dir, el desenvolupament, el creixement i els canvis durant la vida d’un organisme no es consideren evolució.
Cal tenir en compte que l’evolució és un fet, com demostren un bon nombre d’evidències. El que la comunitat científica discuteix actualment no és si existeix o no l’evolució, sinó quina teoria pot explicar millor com es produeix. De fet, els qui avui dia encara neguen l’evolució ho fan de manera pseudocientífica o clarament dogmàtica.