4. Poesia de postguerra

4.8. Altres poetes

Altres poetes

Sense cap interès d’exhaustivitat, cal assenyalar el paper important d’una sèrie de poetes que han construït una obra de qualitat creixent. I que, en alguns casos, es troba completament oberta a noves proves de vitalitat poètica. Són poetes que van viure, en la seva quasi totalitat, el clima de la guerra civil i de la postguerra des de diferents perspectives que apareixen reflectides en els seus llibres.

Així, Màrius Torres (Lleida, 1910 – Puig d’Olena, 1942) esdevé un testimoni, ple d’amargor i lucidesa alhora, davant tot el que s’enfonsava. Tot i així, en els seus darrers poemes hi apareix una esperança materialitzada en una nova “ciutat d’ideals” que s’havia de bastir. Pòstumament es publicaren un conjunt de noranta-sis poemes sota el títol de Poesies, a Mèxic i sota la direcció de Joan Sales. La musicalitat dels seus versos és potser de les més reeixides de la poesia catalana moderna, i això el connecta directament amb els grans “eufonistes” francesos del XIX: Baudelaire, Verlaine...

Des d’un altre àmbit –el de l’exili- Agustí Bartra (Barcelona, 1920 – Terrassa, 1982) traslladà a les seves obres poètiques les vivències de l’home allunyat de l’espai que el defineix. Amb un to exaltat i declamatori, que recorda molt Walt Whitman, Bartra intentà fonamentar un ideal de vida per a l’home futur, basat en la justícia, la pau i la llibertat. La seva poesia tenia molt de profetisme en la seva defensa aferrissada de l’home i del seu paper en el món. Molt sovint, el seu missatge s’expressà sota un embolcall mític, força corrent dins la literatura catalana(Carner, Espriu o Riba han fet cap als mites clàssics tot sovint). Entre la seva producció destaca Màrsias i Adila(1948), Rèquiem (1949), L?Evangeli del vent (1956)... Val a dir que Bartra ha estat també un important introductor de la poesia anglosaxona amb Una antologia de la lírica nord-americana(1951).

Josep Palau i Fabre (Barcelona, 1917 – 2008) jugà un paper important en la represa de la literatura catalana de la postguerra. Poeta d’intencionalitat inconformista, pretès seguidor de la línia poètica marcada per Rimbaud i Artaud –més per motius ideològics que clarament estètics-, Palau i Fabre reivindica la primacia de l’inconscient, pe`ro no practicada mai d’una manera irreverent ni automàtica. La seva obra poètica s’aplega en els Poemes de l’alquimista (1952, amb una edició revisada de l’any 1972).