4. Poesia de postguerra

4.6. Joan Vinyoli

Joan Vinyoli (Barcelona, 1914 – 1984). La publicació sistemàtica d ela seva obra completa –Poesia completa 1937-1975 (1975), Obra poètica 1975-1979 (1979)-, i l’aplec d’estudis i impressions a l’entorn de la seva producció envigoriren la presència d’aquest poeta, que no havia deixat mai de mantenir l’obsessió per una obra acurada i plenament viscuda. En l’obra de Vinyoli tenim l’oportunitat de resseguir una aventura humana i artística, rica en matisos i sensacions.

De formació autodidacta, però en contacte amb el magisteri de Carles Riba, començà a fer una obra d’arrelada inspiració simbolista. Amb Riba havia d’aprendre el que el mateix autor de lesEstances  qualificà com a “sentit del poema” , o sigui, la profunditat humana expressada en un espai formal adient. I, precisament, publicada per les Edicions de la Residència d’Estudiants –una institució que havia allotjat un deixeble brillant de Riba com Rosselló-Pòrcel- aparegué Primer desenllaç (1937),la seva mostra poètica inicial. . La influència de les Neue Geditche de Rilke –una altra presència reiterada alllarg de la seva obra- havia de donar-li un complement tècnic i un exemple a seguir de professional de la poesia. De Rilke aprèn una voluntat de “treball” aplicada a l’objecte poètic, una concentració meditativa per aconseguir la “substància lírica”. Allunyat, per tant, de l’idealisme de la inspiració, té un planteig inicial ben rigorós, que mantindrà constantment, i, del qual, Primer desenllaç és una prova. Amarat d’un cert esteticisme distanciador, continuà en aquesta línia simbolista, que es referma en la contemplació de les coses i els éssers essencials, el situa dins d’una estructura formal cada vegada més elaborada. L’aparició, però, de Les hores retrobades(1951) marca la presència de nous elements en el desenvolupament poètic de Vinyoli. Fa un pas cap al reflex del propi univers, de la pròpia història, una voluntat d’indagació en l’existència personal que ens aproxima al personatge humà. La reflexió, la meditació, a l’entorn del jo pren un paper rellevant. Encara es palesa la presència estètica del simbolisme, però Vinyoli ha sabut adobar aquets punt de partença amb una aportació progressivament personal. Vegem un exemple aconseguit d’aquest nou to en “El Campanar” del llibre Les hores retrobades:

 

Sovint, sovint, com per la dreta escala
d’un campanar, fosca i en runes,
pujo cercant la inaccessible llum;
ple de fatiga dono voltes,
palpants els murs en la tenebra espessa,
graó rere graó.
Però de temps en temps,
sento la veu de les campanes,
clara i alegre, ressonar,
tocant a festa allà en l’altura,
i veig per la finestra en el silenci
de l’alba els camps estesos, esperant.
Aurores de la infància, com us trobo
llavors, ah, com encara dintre meu,
una llavor de joia perdurable
pugna per fer-se planta exuberant!
Com crides, infantesa, en les profundes
capes del cor, com, de genolls, et trobo,
Déu meu, llavors, tornat pura lloança!

(ed. cit., [1975] p. 132)

Tot el que envolta el poeta pren una vàlua perquè es relaciona amb el propi curs vital, no com a simple escenografia. El paisatge i, fins i tot, els records no són excusa, sinó substància per meditar-se en l’espai del poema. Aquesta voluntat de canvi arriba també al mateix llenguatge del poeta. A partir de El Callat (1956) –que és una consolidació del simbolisme formal- i, bàsicament, deRealitats (1963), Vinyoli neteja la seva expressió, la fa més essencial i contundent i aconsegueix un alt nivell comunicatiu. Formalment això es reflecteix en el fet d’abandonar la rima, però el ritme i la musicalitat segueixen essent molt treballats. Aconsegueix d’integrar, de manera molt discreta i eficaç, tots aquests factors externs al servei d’una més gran intensitat. A Realitats s’endevina la consolidació d’una nova òptica humana i poètica. Vinyoli ha mesurat les seves possibilitats i es llança a pler envers una renovada  etapa de la seva existència. La voluntat d’arribar a aquest nou estat junt amb el reflex d’una realitat quotidiana apareix materialitzat en el poema “A les tres copes dic això”:

 

Els nens que juguen i la gent
del bar em són amics. Passa una dona
de pressa amb el seu fill, entra un home blau fosc
amb clar designi: jugarem a cartes
o al dòmino, som tres.
He decidit escriure
poesies concretes. Envelleixo, calen
realitats, no fum.
I tanmateix, un fum
ara m’entela, s’interposa, fluix,
entre la Cosa i jo, que totes les arestes
afina: ja el món quasi no fa mal.
A les tres copes dic això: refia’t,
la barca de sant Pere, baixo
cansadament per les aigües
de l’altre temps. M’arriben als genolls.

(ed. cit., [1975] p. 213)

Després de Realitats, Vinyoli publicà llibres com Tot és ara i res (1970), Encara les paraules(1973), Ara que és tard (1975), que encetaven l’etapa de veritable ressò de la seva poesia. El tema del temps i de la situació vital del poeta apareixen reiterats en aquests llibres. El record és una excusa per a delimitar la cruesa del temps perdut. Els poemes continuen anant a la recerca de l’essencialitat, del missatge pregon i meditat, amb paraules intenses i mesurades. La reflexió moral s’enriqueix, i en el següent llibre, Vent d’aram (1976), pot donar una superació a l’angoixa que li provoca la reflexió sovintejada sobre la caducitat de les coses i la mort. Una mostra brillant d’aquesta nova actitud es troba en el poema “La mesura d’un home”:

 

LA MESURA D’UN HOME
Ben sospesat, els dies 
de joventut valen molt 
per no donar-los un alt preu. 
Si foren rics de foc i d’acció i disponibles 
a tot 
        -una nit estelada 
no la desdenyis, no val menys que els erms 
transitats per la mort. 
                                  Si fores 
fracàs, anhel i solitud i reserva 
de la guspira que encén boscos 
                                                  i no sols 
projecte avar de guanys 
d’hipòcrita domini, 
                               sobretot si fores 
pur en el pur, diré que vas donar 
la mesura d’un home.

(ed. cit., [1979] p. 74)


            Com ha dit Josep Albertí, crític sagaç i poeta mallorquí, l’activitat continuada defineix l’estat actual de la poesia de Vinyoli. I així, a més de Vent d’aram, que seria una veritable fita en la seva tasca poètica, ha publicat Llibre d’Amic  (1977), obra de ressonàncies lul·lianes, on els poemes són el “correlatiu objectiu verbal d’un llarg procés d’interiorització” i que, realitzat entre els anys 1955 i 1959 és perfectament inserible en la seva última etapa; El Griu (1978), en el qual intenta algunes provatures surrealistes properes a Foix; Cercles (1979), en una línia paral·lela Vent d’aram, on reitera i aferma la presència de la dualitat Amort-Mort, com a termes indefugibles de la seva darrera poètica.
            L’obra de Joan Vinyoli assumí un contingut ètic mitjançant la seva veu estilitzada de manera que esdevingué una veritable guia per a les noves generacions de la poesia catalana. Tot refermant aquest paper de conseller lúcid i experimentat, val la pena de fixar l’atenció en unes paraules seves dirigies als joves poetes:

Conforta el gran nombre d’autèntiques vocacions que sorgeixen, i conec força joves que fan un treball honest, si bé m’adono que en molts casos, tot i demostrar un plausible coneixement de la tècnica i de la llengua, no tenen realment gaires coses a dir. No és que un poeta hagi de tenir coses que vulgui expressar en vers; penso justament que l’autèntic poeta no sap ben bé el que ha dit fins que té acabat el poema. El perill, però, és entretenir-se en un joc a voltes gratuït, que no porta enlloc.
(“Crides als poetes joves”, in Antologia Price-Congrés. Congrés de Cultura Catalana, Barcelona, 1977, p. 15.)