1. L'arribada del Renaixement

1.3. Jordi de Sant Jordi


            
Jordi de Sant Jordi, malgrat formar part d'una cort puixant i moderna on no hi faltaven els portaveus de les últimes modes estètiques provinents d'Itàlia, i malgrat també la seva joventut –escapçada per la mort cap als trenta anys-, no arribà mai a fer allò que se'n diu “posar-se al dia” pel que fa al seu sistema de versificació o a la temàtica dels seus poemes, i menys encara pel que fa al llenguatge de què va servir-se, molt carregat de provençalismes,és a dir, clarament impregnat de la tradició lèxica dels trobadors.

Val a dir que la cort d'Alfons el Magnànim no entraria sota la regona influència italianitzant fins la segona estada del rei a Nàpols, uns deu anys més tard de la mort de Jordi de Sant Jordi. Això justificaria enpart el caràcter típicament provençal i no gaire renaixentista de la seva poesia. Ultra la influència d'Ovidi, molt generalitzada, Jordi de Sant Jordi no va arribar a tenir notícies de gaires italians fora de Petrarca, mentre els poetes de la cort del Magnànim a Nàpols tingueren l'oportunitat de treballar al costat dels poetes italians del moment, és a dir, ja pròpiament renaixentistes.

Jordi de Sant Jordi té, amb tot, una característica tan vital com poètica molt típica del món modern – és un nostàlgic. Bé que le tema de l'angoixa amorosa sigui ja molt provençal, sobta en el cas de Jordi de Sant Jordi que adopti una mateixa actitud malenconiosa, estranyada i nostàlgica, tant en el moment de parlar de l'amada llunyana com en fer referència al senyor, l'amic o la pàtria de qui el poeta es trobà per un temps separat a causa d'un empresonament a l'illa de Sardenya. Com a fruit d'aquesta darrera situació, Jordi de Sant Jordi compongué un dels millors poemes seus i de tot el segle. Hom, i no el mateix poeta, l'ha anomenat Presoner, car els poetes, en aquell temps, rarament donaven títols a les seves composicions:

Deserts d'amichs, de béns e de senyor,

en estrany loch y en stranya contrada,

lluny de tot bé, fart d'enuig e tristor,

ma voluntat e pensa caytivada,

me trop del tot en mal poder sotsmès,

no vey algú que de me s'aja cura,

e soys guardats, enclòs, ferrats e pres,

de que.n fau grat a ma trista ventura.

                                   
            És cert que aquest poema no és amorós, sinó més aviat descriptiu d'una penosa situació de captiveri;però, com dèiem, podem observar-hi elmateix topoètic de nostàlgia que quan parla d'una dama de la qual s'ha de separar:

Sovint, sospir, dona, per vos, de lluny,

e sospirant va crexent ma follia

de vostr'amor, qu'enaysi fort me puny

que'm gira gauig en gran malancolia

cant me recort del vostre departir

c'a far me ve de vostra bella vista

e del comiat que pendray al partir,

tant que tristor m'asauta y'm conquista.



Jordi de Sant Jordi va convertir una poètica en norma de vida i al revés: d'un tarannà vital en va dependre tota una obra lírica, prou regelar pel que fa al seu “to poètic”: la malenconia.

Jordi de Sant Jordi fou un amant de l'harmonia (no oblidem la seva gran afició a la composició i la interpretació musical, ponderades pel Marquès de Santillana, company de Sant Jordi a la cort de Magnànim), que traslladà al ritme i l'expressió poètica una qüestió que marcava profundament el seu caràcter: l'enyorament, el desig de posseir allò que no es té al davant però s'imagina, i existeix com a nostàlgia per a la imaginació. Com enyor sentia sempre l'amor, i enyorat va passar el temps de presó, a Nàpols, l'any 1423, detingut per Francesco Sforza.

Potser ara és el moment d'assenyalar quela nostàlgia fou i continua essent un dels grans temes –si més no un primum mobile- de bona part de la literatura catalana al llarg de tota la seva història. En aquest sentit, els versos de Jordi de Sant Jordi: Deserts d'amichs, de béns e de senyor, /en estrany loch i en sntranya contrada..., reprenen un tema car per a Ramon Llull: En tristícia e en languiment stava un hom en stranya terra... (Llibre de Meravelles), i són també preludi de les elegies versificades d'alguns poetes del segle XIX (Verdaguer) i de la post-guerra del segle XX, com Carles Riba i Salvador Espriu.

Retinguem, per acabar, que Jordi de Sant Jordi és un poeta de gran importància en la lírica del segle XV, pe`ro no precisament per la seva modernitat, sinó per la categoria intrínseca dels seus poemes. Els temes de la seva poesia són típicament antics –separació de la dama amada i del senyor a qui es professa lleialtat cavalleresca, contrast entre l'amor dels ulls o del cos, i de l'amor idealitzat-, i igualment arcaics són els procediments poètics emprats per Sant Jordi. Potser el més gran encert del poeta, i també la seva més gran originalitat, es trobi en els anomenats Stramps, o versos sense rima, composició de múltiples estrofes on les tres primeres expressen la idea central, i les altres tres i la tornada són lloances a la bellesa de la dama amada, i precs del poeta per tenir-la a la vora.
Aquesta que hi ha a continuació és una estrofa sencera d'un d'aquests Stramps, en la qual el poeta diu portar als ulls (jus lo front = sota el front) la imatge de la dama estimada, imatge que portarà  gravada en els seus ulls fins i tot quan ell ja sigui mort, mort d'amor a causa de la seva amada:

Jus lo front port la vostra bella semblança

de que mon cors nit e jorn fa gran festa,

que remiran la molt bella figura

de vostra faç m'es romassa l'empremta

que ja per mort no se'n partra la forma,

ans quant seray del tot fores d'est segle,

çels qui lo cors portaran al sepulcre

sobre ma faç veuran lo vostre signe.