1. L'arribada del Renaixement

1.4. Ausiàs March


En la figura d'Ausias March la història de la literatura catalana en vers troba, en expressió de Martí de Riquer, l'autor “més profund, impressionant i permanent”.

  • Profund, per la càrrega de personalitat que posseeixen els seus poemes, i per la densitat dels sentiments i la finesa de les sensacions psicològiques que hi són traduïdes i harmonitzades en llenguatge.
  • Impressionant, pel sol fet que aquesta individualitat pregona pugui traspassar l'àrea dels mots i arribar fins al lector amb tota la seva exactitud i pruïja. Impressionant, també, pel fet de sorgir d'una tradició en realitat poc “singularista”, com és la dels trobadors, plena de llocs comuns pel que fa a l'estil i a la temàtica.
  • Permanent, perquè la importància de la seva poesia havia d'influir, com no ho féu cap altre poeta català de l'Edat Mitjana, en tota la poesia posterior catalana i castellana, i permanent, també, perquè els seus versos no obeeixen a circumstàncies locals, determinades i circumscrites en el temps, sinó a l'expressió dels grans temes –de fet, ben limitats- de tota la història de la poesia occidental: l'amor, el desig i la mort


Ausiàs March: Cor d'acer, de carn i de fusta

Duració: 28 min 13 s Duració: 57 min 05 s