1. Fonts

1.2. Font: Josep Tarradellas

"Ciutadans de Catalunya:
Ja sóc aquí. Ja soc aquí.
Ja sóc aquí per treballar amb vosaltres per una Catalunya pròspera, democràtica i plena de llibertat. Ja sóc aquí per tal que aquesta Catalunya es posi a treballar més que mai per fer-se ben forta i ben pròspera, i sigui un exemple també per altres pobles d'Espanya. Ja sóc aquí, ciutadans de Catalunya, per fer més forta que mai la unitat que s'ha fet en les hores difícils de la nostra lluita i que ens ha portat el triomf. Ja sóc aquí juntament amb tots els catalans i no catalans, que durant tants i tants anys han lluitat per poder arribar algun dia a aquest esclat de joia i entusiasme, perquè puguem fer encara, com he dit abans, més pròspera i més forta la nostra Catalunya.

Ciutadans de Catalunya, permeteu-me que us demani en aquests moments de joia també tinguem la serenitat de reflexionar i de veure les greus responsabilitats que cauen sobre nosaltres. Creiem que aquest triomf que hem tingut ha estat possible gràcies al sacrifici de tants i tants ciutadans que han donat la seva vida per Catalunya. Ciutadans de Catalunya, voldria que en aquests moments de joia i responsabilitat penséssiu que tenim altres deures fora de Catalunya. Nosaltres hem de ser l'avançada del benestar, de la prosperitat i de la democràcia de tots els pobles d'Espanya.

Permeteu-me, per acabar, que us digui que del fons del meu cor surt el més profund reconeixement per la vostra fidelitat , per la nostra fe en el nostre poble, en la llibertat i en la democràcia. Gràcies, mercès a tots. ¡Visca Catalunya!”

Discurs del president Josep Tarradellas en el moment de la seva arribada a Catalunya, 23 d'octubre de 1977,