2. La lectura filosòfica

La lectura filosòfica i el comentari de text

LA LECTURA FILOSÒFICA

La filosofia és una activitat intel·lectual, però és també el resultat d’aquesta activitat, i aquest resultat està recollit fonamentalment en les obres dels filòsofs. Possiblement la millor manera d’estudiar filosofia és llegint els seus textos, i un curs de filosofia hauria d’anar acompanyat de la lectura de textos filosòfics. És clar que en un curs telemàtic de les característiques del nostre és difícil encabir-n’hi gaires i que la lectura de llibres sencers en bona mesura no pot anar més enllà d’una simple recomanació. El que sí farem és incorporar al material de cada tema uns quants fragments de textos que serveixin de complement a l’estudi. D’altra banda, el fet que siguin fragments no molt amplis ha de permetre entrar en contacte amb una més gran varietat de textos i d’autors, és a dir, entrar en contacte amb més mirades filosòfiques.

Hi ha una distinció clàssica, que és la que es fa entre llibres de filosofia (les obres dels filòsofs) i llibres sobre filosofia (els manual i llibres de text), tot i que moltes obres reuneixen ambdues característiques. Aquí, naturalment, el que més ens interessa és l’obra filosòfica, però per motius didàctics tindran cabuda tots aquells textos que considerem oportuns.

En l’àmbit de la filosofia no és acceptable conformar-se amb una lectura superficial. Cal reconèixer que aprendre a llegir filosofia requereix temps, paciència i esforç, però un esforç que paga la pena. El model de tota lectura filosòfica ha de ser sempre el comentari de text.