1. Introducció

 

El jazz és una música afroamericana, apareguda a principis del segle XX al sud dels EUA, basada en la improvisació, en la recerca del so i del fraseig, en el swing i en les blue notes.

Durant la I Guerra Mundial el jazz és considerat una música de tipus folklòric associada a la ciutat de Nova Orleans (bressol del jazz) i que només interessa a la classe negra baixa de la regió del delta del Mississipí. Pocs anys després comença a ser coneguda i als anys trenta ja té una audiència considerable als Estats Units. Ben aviat hi ha músics de jazz que fan les primeres actuacions a les principals capitals europees. Cap a 1940, el jazz és una música coneguda i admirada arreu del món i a partir de 1960 ja és considerada un art. Així i tot el jazz mai no ha arribat a fer-se totalment popular, sinó que ha estat escoltat i fruit per minories.

El jazz ha estat influït per molts altres tipus de música, com ara el rock, el funk, el soul i també per la música culta; i a la vegada, aquests tipus de música han estat influïts poc o molt pel jazz.




Tete Montoliu