4. OVIDI: OBRA POÈTICA

4.2. Poesia epicoreligiosa

Després d'escriure les obres elegíaques de temàtica eròtica de què hem parlat al capítol precedent, Ovidi fa un gir de timó en la seva carrera literària i es proposa compondre dos grans poemes de temàtica religiosa i mitològica.

  • Metamorfosis (Metamorphoseon libri XV, literalment "Els quinze llibres de les metamorfosis"). Enllestit pels volts de l'any 7 aC, és l'obra més ambiciosa d'Ovidi. És, també, l'única que no fou escrita en dístics elegíacs, sinó en hexàmetres dactílics, el vers propi de la poesia èpica. Aquests quinze volums són una mena de recull enciclopèdic en vers de la mitologia clàssica, que comprèn més de dues-centes cinquanta narracions [1]. El títol Metamorfosis es deu al fet que el fil conductor que uneix tots els relats és que sempre culminen amb la transformació del protagonista. La ordenació dels relats és cronològica: comença amb el mite cosmogònic i acaba amb una sèrie de mites vinculats a la història romana "recent" (des de la perspectiva d'Ovidi), com és el cas de la divinització de Juli Cèsar.

Tot seguit exposem alguns dels mites més cèlebres que són recollits a l'obra:

    • Relats que expliquen l'origen de l'univers (cosmogonia), l'aparició dels déus (teogonia) i la creació dels homes (antropogonia). S'inclou el mite de les quatre edats de la humanitat.
    • La gegantomàquia o lluita entre els gegants i els déus Olímpics, que surten vencedors de la contesa.
    • Mite del Diluvi, els únics supervivents del qual seran Deucalió i Pirra.
    • Diverses narracions mítiques que expliquen com déus o humans es transformen en animals, arbres, estels o constel·lacions [2]. Per exemple, els mites de Dafne i Apol·lo, de Narcís i Eco, de Píram i Tisbe, de Filèmon i Baucis, d'Orfeu i Eurídice, d'Aracne, del rei Midas, etc.
    • Relats relacionats amb la guerra de Troia (protagonitzats per personatges com ara Ifigènia o Aquil·les), amb l'arribada d'Eneas a terres italianes i la fundació de la ciutat de Roma per obra de Ròmul.
    • Episodis de la història romana que ja en temps d'Ovidi havien esdevinguts llegendaris, com la transformació de Juli Cèsar en estel després de la seva mort.


  • Fastos (Fasti). És un poema escrit en versos elegíacs on es descriuen les diferents festivitats sagrades del calendari romà. L'obra, que havia de tenir dotze llibres, finalment va quedar interrompuda quan Ovidi ja n'havia escrit la meitat. El motiu que explica que restés inacabada fou el desterrament de l'autor a terres dàcies.

NOTES:
[1] Moltes generacions han conegut a través d’aquesta obra els mites de l’Antiguitat. Les Metamorfosis ha estat una de les obres de la literatura més llegides al llarg de la història (va comptar amb traduccions a diverses llengües europees medievals) i ha estat inspiració i referent de moltes obres literàries i de les arts plàstiques fins a l’Edat Moderna. El propi Ovidi no es va equivocar en considerar que les Metamorfosis eren la seva obra mestra i més immortal (la qualifica de carmen perpetuum, “poema etern”).
[2] El mite que explica la conversió d'un ésser en estel o constel·lació s'anomena catasterisme.