1. 1r LLIURAMENT: Cerca d’informació a Internet. Cerca i localització d’informació a internet.

En l’actualitat internet ens permet accedir de manera ràpida a un cabal il·limitat d’informació allotjada en diferents servidors d’arreu del món i connectats en xarxes. Aquesta informació, a més del volum ingent, presenta les següents característiques:

  • Acostuma a ser un material variable i volàtil. La informació pot aparèixer i desaparèixer amb extrema facilitat.

  • No està controlada per cap organització. Existeix, doncs, una llibertat absoluta a l’hora de penjar qualsevol tipus d’informació a la xarxa.

  • La informació és molt diversa i depèn de molts tipus de formats: text, dades estadístiques, materials audiovisuals…

  • No existeix una clara jerarquia de la informació i depèn de l’usuari (autor) com presenta la informació, la interpretació que en fa i la importància que li vol donar.

Aquesta situació aboca l’usuari d’internet a un oceà informatiu en què cal disposar d’habilitats i competències específiques per saber trobar la informació adequada i valorar críticament si la informació consultada és pertinent i es correspon amb la necessitat informativa que volem satisfer. Per aquest motiu, és molt important disposar d’estratègies de cerca que ens ajudin a obtenir els resultats esperats. Ens referim, per exemple, a la identificació de l’objectiu de cerca més adient, la selecció dels instruments de cerca més adequats per a cada situació, així com la valoració crítica de la informació que consultem.

En aquest lliurament ens dedicarem als processos de cerca i deixarem per al següent lliurament la valoració sobre la pertinència i credibilitat de la informació.