5. Instruments de mesura per comparació i verificació

No a totes les mesures que es prenen cal conèixer el valor de la seva longitud, aquest ès el cas de les mesures per comparació. No prenen la mesura directament sinó que la comparen amb un patró preestablert.


Galgues


Elements que es fan servir per a la verificació de peces, cotes o toleràncies. Són instruments de mesura per comparació però de valor fix. Es tracta d'una làmina metàl·lica amb un gruix d'un valor definit i totalment calibrat. Així hi ha galgues de 0,1 mm, 0,2 mm, etc. En un joc de galgues en hi ha de molts gruixos diferents per comprovar diferents espais.




Galgues mesurant la separació


Comparadors




Comparadors analògic i digital


Un comparador permet saber quina diferència de mesura hi ha entre un patró, molt precís, i una peça real. D'aquesta forma es pot establir un criteri per saber si les peces fabricades són prou correctes o no.


Es col·loca el comparador sobre un suport, es posa un bloc patró de mesura coneguda i precisa entre el palpador del comparador i la taula de mesura o marbre, es gira l'esfera numerada fins a situar-la en aquest cas fins al 20, normalment amb els blocs patrons es posa sempre a zero; finalment es van posant les peces fabricades una a una per saber la diferencies amb la mesura real o correcte, en cas que passi d'un determinat valor de diferència cal rebutjar la peça fabricada.


 


Comparador amb el patró per posar a zero

i amb una peça a mesurar.



A més de mesurar per comparació, aquests aparells acompanyats dels suports adequats, es poden fer servir per comprovar altres mesures:

- El paral·lelisme entre dues cares d'una peça,

- La perpendicularitat d'una superfície respecte a un eix.

- L'excentricitat d'eixos









Diferents mesures fetes amb un comparador