2. Metalls i aliatges ferris

Els metalls han estat presents en el desenvolupament de la humanitat des de l'antiguitat. Entre tots ells, i encara tot i la facilitat amb que s'oxida, els derivats del ferro van ser i continuen sent els més abundantment empleats.

Anomenarem material ferrós a tot material que en la seva composició contingui una proporció de ferro.

La producció mundial de metalls ferrosos és més de vint vegades superior a la de la resta dels metalls junts. Això és degut per una banda a la seva abundància i per un altre a la gran quantitat i varietat de productes que es poden obtenir a partir del ferro.


Una mica d'història.

L'acer era ben conegut en l'antiguitat. Els primers acers van poder ser produïts fonent mineral de ferro en una xemeneia de materials naturals resistents a la calor (argila i pedra), emprant com a combustible primer llenya i més tard carbó vegetal i bufant aire a la llar per enriquir la combustió, així el ferro es convertia en autèntic acer. En aquests acers es expulsava l'escòria per mitjà de la forja amb martelleig en calent. Els primers acers provenen d'Armènia, datats abans de 1400 ac La tecnologia del ferro va ser mantinguda molt de temps en secret pels pobles que la posseïen, cosa que els convertia en enormement poderosos i temuts.

A la península ibèrica. Hi ha constància de producció d'acer des del segle IV aC, ja que els arqueòlegs han trobat espases utilitzades pels ibers, fabricades amb aquest material.


Taller de Herrería y forja - Olivenza, Badajoz

Figura: Imatge a Intef 
de Javier Trabadela Robles sota CC



No obstant això, no és fins a 1700 quan es considera que es va començar a produir acer tal com el coneixem avui dia. En aquest sentit, cal destacar diverses innovacions molt importants:

  • En 1856, Bessemer, va possibilitar la fabricació d'acer en grans quantitats, però només podia utilitzar-seu mètode per ferro amb poc contingut en fòsfor i sofre.
  • En 1857, Siemens va posar en marxa un altre procediment d'obtenció industrial d'acer, en l'actualitat és un mètode en desús.
  • El 1902 comença la producció comercial d'acer en forns d'arc elèctric.
  • El 1948 es desenvolupa el procés de l'oxigen bàsic o LD.
  • El 1950 es comença a utilitzar el procés de colada contínua per fabricar grans quantitats de perfils d'acer de secció constant.
El ferro és un metall i com a tal no es troba en estat pur a la naturalesa sinó que està formant part de nombrosos minerals. Hi ha molts minerals que contenen ferro. Perquè un mineral pugui ser utilitzat per a l'obtenció de ferro metàl·lic ha de complir dues condicions:
  • Ha de ser un mineral molt abundant.
  • Ha de presentar una elevada concentració de ferro pur.
Els minerals més utilitzats en l'actualitat són dos òxids, l'hematita (Fe2O3) i magnetita (Fe304), la limonita, que és un hidròxid de ferro de fórmula (FeO·OH nH2O) i la siderita o carbonat de ferro (FeCO3).

HematitaMagnetita

Figura: Imatge a Wikimedia Commons de Transpassive sota CC.

Figura: Imatge a Intef de Félix Vallés Calvo sota CC.

LimonitaSiderita

Figura: Imatge a Intef de Ashok Beera sota CC.

Figura: Imatge a Intef de Félix Vallés Calvo sota CC.



 

Un cop extretes aquestes roques tal qual són a la natura han de ser sotmeses a nombrosos processos per poder obtenir el ferro que tenen en la seva estructura.