4. Energies alternatives

4.3. Aprofitament de l'energia eòlica

Aerogeneradors


Són màquines que produeixen electricitat aprofitant l'energia natural del vent per impulsar l'eix d'un generador.


Simplement el vent passa sobre les aspes de l’aerogenerador i provoca una força giratòria. Les pales fan rodar un eix que mitjançant una caixa de canvis incrementa la velocitat i impulsa l'eix del generador, que converteix l'energia cinètica de rotació en energia elèctrica. Els alternadors dels aerogeneradors, que tenen unes potències de 25 kW fins a 6 MW, solen treballar a uns 400 o 700 volts. Després es passa per un transformador per a adaptar el voltatge al de la xarxa de distribució.


Els parcs eòlics


Són agrupacions d'aerogeneradors que formen una central elèctrica que es connecta a la xarxa.


Consten de diversos blocs de producció d’energia elèctrica, formats per diversos aerogeneradors que alimenten un transformador que eleva la tensió. Cal elevar la tensió a mitja o alta tensió, depenent de les línies més properes.


També hi ha un centre de control i encarregat de gestionar la posada en funcionament i l’aturada dels aerogeneradors en funció de la velocitat del vent, a més de fer-los girar a les velocitats síncrones corresponents perquè la tensió generada sigui de 50 Hz.



















 Parc eòlic


Aquestes centrals solen tenir una potència que va dels 5 als 60 MW. A Catalunya, com es pot veure a la taula de l'Institut català d'Energia, el 2015 hi havia instal·lats 1268,9 MW d'energia eòlica, provinents de 47 parcs en funcionament.