6. Els canvis socials

Les grans transformacions econòmiques també van determinar importants modificacions dins el sistema social:

  • Es va consolidar l'alta burgesia comercial i financera. Aquesta minoria i la dels grans teratinents, amb el recolzament de la dictadura, van accelerar la seva tendencia a fusionar-se i al control d'una part cada cop més gran dels recursos fonamentals. 
  • Les clases mitjanes van experimentar una forta expansió. La causa va ser el desenvolupament de les professions liberals (advocats, periodistes, metges...) per l'accés cada cop més gran als estudis universitaris, pel considerable increment del nombre de funcionaris, i al també notable augment del nombre de petits i mitjans empresaris industrials i del sector dels serveis. 
  • Les classes treballadores van conèixer també una transformació. Les possibilitats de feina a la indústria i a l'estranger van provocar un frot èxode rural que no només afectava als jornalers o pagesos llogaters, sinó també als petits propietaris que ja no podien tenir al camp un nivell de vida digne. 

Malgrat que aquest procés no va suposar una reforma de les estructures agràries, el fort descens dels treballadors agrícoles disponibles (uns dos milions en 1939, set-cents mil en 1971) va fer disminuir la conflictivitat social del camp, característica de la història espanyola durant el primer terç del segle. 

Com a contrapartida, el nombre d'obrers industrials va registrar un gran augment (en 1939 eren uns dos milions i en 1971, gairebé quatre).

Un altre aspecte significatiu dels canvis produits pel desenvolupament econòmic en la societat espanyola, ha estat la progressiva incorporació de la dona al món del treball. La forta expansió del sector terciari des dels anys seixanta, van veure bastants oportunitats laborals, i en 1970 la seva participació en el total de la població activa ja era del 23%.

Per saber-ne més:

1. Web: Canvis socioeconòmics a l'Espanya franquista.