3. FLEXIÓ NOMINAL: pronoms i determinants

3.2. Demostratius



Els mots que estudiarem en aquest capítol (hic, iste i ille) i el següent (is, idem i ipse), en llatí poden funcionar com a pronoms (seran aleshores el nucli d'un sintagma nominal) o com a determinants (és a dir, acompanyant a un nom).



Demostratius

Com el castellà, el grec antic disposa de tres pronoms /determinants demostratius:

  1. Hic haec hoc. Indica proximitat al parlant (castellà, 'este'). Té una flexió força irregular: convé que te l'aprenguis de memòria [1].

  2. Iste ista istud. Indica proximitat a l'interlocutor del parlant (cast. 'ese'). En el genitiu i datiu singular presenta desinències pròpies de la declinació pronominal (gen. sg. -ius, dat. sg -ī). En el nominatiu singular masculí pren la desinència -e. En la resta de casos, declina com un adjectiu de tres terminacions (tipus bonus -a -um).

  3. Ille illa illud. És el demostratiu associat a la tercera persona; marca certa llunyania amb relació al parlant i al seu interlocutor (cast. 'aquel'). Té les mateixes terminacions que iste ista istud.


La major part de parlars del català central té un sistema de determinants de només dos graus: proximitat ('aquest') i llunyania ('aquell') [2]. Resulta evident que hic haec hoc s'ha de traduir per 'aquest' i ille illa illud per 'aquell'. Tanmateix, la traducció d'iste ista istud (aquest / aquell), queda a criteri del traductor.

  • Hic haec hoc, 'aquest'.


PRONOM / DETERMINANT HIC HAEC HOC

Singular Plural
Masc. Fem. Neutre Masc. Fem. Neutre
Nom. hic haec hoc hi hae haec
Ac. hunc hanc hoc hos has haec
Gen. huius horum harum horum
Dat. huic his
Abl. hoc hac hoc his



  • Iste ista istud, 'aquest/aquell', aqueix'.


PRONOM / DETERMINANT ISTE ISTA ISTVD

Arrel: ist-

Singular Plural
Masc. Fem. Neutre Masc. Fem. Neutre
Nom. iste ista istud isti istae ista
Ac. istum istam istud istos istas ista
Gen. istius istōrum istārum istōrum
Dat. isti istis
Abl. isto ista isto istis



  • Ille illa illud, 'aquell'.


PRONOM / DETERMINANT ILLE ILLA ILLVD

Arrel: ill-

Singular Plural
Masc. Fem. Neutre Masc. Fem. Neutre
Nom. ille illa illud illi illae illa
Ac. illum illam illud illos illas illa
Gen. illius illōrum illārum illōrum
Dat. illi illis
Abl. illo illa illo illis


NOTES:

[1] Amb tot, el plural és bastant més regular que el singular: fora del nom./ac. neutre, tots els altres terminacions del plural s'ajusten al paradigma dels adjectius de tres terminacions del tipus bonus -a -um.

[2] Algunes variants de la llengua catalana conserven l'antic sistema de tres pronoms demostratius i usen 'aqueix' com a forma associada a la segona persona.