5. FLEXIO VERBAL: mode indicatiu (veu activa)

5.2. Imperfet d'indicatiu



El pretèrit imperfet d’indicatiu es construeix a partir del tema de present [1]. Hi afegirem el morfema modal temporal ba  i, tot seguit, les desinències personals (fes atenció amb la primera persona del singular, que pren com a desinència la consonant –m).


Caldria afegir que:

  • En els verbs de la 3a conj., entre el tema i les desinències, s'insereix una vocal de suport –e: duc(e)bam, duc(e)bas, etc.
  • En els verbs de la 4a conj. (i en els de la 3a mixta [2]), i malgrat que no sembli necessari per raons eufòniques, es col·loca també la vocal –e darrere del tema: audi(e)bam, audi(e)bas, etc.

  

PRETÈRIT IMPERFET D’INDICATIU (VEU ACTIVA)

Pronoms

personals 

AMO (1)

estimava

HABEO (2)

tenia

DVCO (3)

portava

AVDIO (4)

escoltava

SVM

era / estava

Ego

amābam

habēbam 

ducēbam

audiēbam

eram

Tu

amābas

habēbas

ducēbas

audiēbas

eras

----

amābat

habēbat

ducēbat

audiēbat

erat

Nos

amabāmus

habebāmus

ducebāmus

audiebāmus

erāmus

Vos

amabātis

habebātis

ducebātis

audiebātis

erātis

-----

amābant

habēbant

ducēbant

audiēbant

erant




 Com conjugar l'imperfet d'indicatiu?

El  que has de fer és:

a) Identificar la base lexemàtica del present (és a dir: de la primera forma de l’enunciat, tot el que hi ha abans de l’última consonant).

b) Veure a quina conjugació pertany el verb.

c) Ajuntar a la base la terminació d'imperfet (al quadre de dalt, en lletra negreta) que li correspon per la seva conjugació.


NOTES:

[1] Recorda que el tema de present inclou dos constituents: l'arrel del verb en present + vocal pròpia de la conjugació. Així, el tema de present d'amo (1) és ama-, d'habeo (2) és habe- i d'audio (4) és audi-. A l'apèndix, hi ha un capítol en què mirem d'aclarir conceptes com tema, desinència, etc. (Formants de les paraules variables: arrel, tema i desinència).

[2] En aquest temps, segueixen el paradigma de la 4a conjugació (capio: capiēbam...).