Manual del professorat col·laborador de Batxillerat

lloc: Cursos IOC - Batxillerat
Curs: Volum ~ gener 2020
Llibre: Manual del professorat col·laborador de Batxillerat
Imprès per: Usuari convidat
Data: divendres, 3 de maig 2024, 20:32

Descripció

Breu descripció del manual del professorat col·laborador de Batxillerat

Tasques generals del professorat col·laborador

Suggeriment de l'equip de millora:
Considerem que és important que, dins del manual del professorat col·laborador, hi hagi elements d'ajuda per l'assoliment de certes tasques diàries al llarg del curs.

Comunicació

  • Comunicació amb el professor/a responsable de l'aula del curs
  • Comunicació general amb els estudiants de l'aula del curs
  • Comunicació individual amb els estudiants de l'aula del curs

Correcció

Les tasques de correcció inclou tant la feina de corregir les activitats d'activitat d'avaluació continuada així com la introducció de les qualificacions i retroaccions de les activitats corregides:

  • Activitats d'avaluació continuada amb retroacció personalitzada
  • Proves presencials o telemàtiques (de qualsevol convocatòria en funció dels estudis)

Recursos per a les tasques de comunicació i correcció

Inclou aquella documentació pertinent  necessària:

  • Tutorials per a la gestió de les activitats plantejades als lliuraments del curs
  • Plantilles de missatges (de caràcter general, retroacció, individual)
  • Solucionaris, pautes d'avaluació i correcció.
  • Eines de gestió d'incidències de l'aula

Gestió d'incidències

Inclou aquella casuística d'incidències a l'aula. Per exemple:

  • Còpia tasques
  • Missatges al fòrum
  • Correus intern
  • Incidències tècniques (Campus...)
  • Incidències dels recursos i activitats de l'aula

Annexos

Suggeriment de l'equip de millora:
Considerem que és important que el professorat col·laborador disposi d'un vídeo tutorial a l'aula del professorat col·laborador on s'expliqui el funcionament dels estudis, així com  l'estructura i funcionament de les aules del campus ( general i lliuraments).

Tasques de comunicació

Una de les principals tasques encomanades al professorat col·laborador és la comunicació. Dins d'aquesta tasca, distingim tres tipus de comunicació dins l'aula:

  • Comunicació amb el professor/a responsable del curs.
  • Comunicació general amb els estudiants de l'aula del curs.
  • Comunicació individual amb els estudiants de l'aula del curs.

Terminis tasques comunicació

Com a professorat col·laborador els terminis que teniu per atendre les tasques de comunicació són:

  • Avisos al tauler de notícies: segons el termini que marqui el responsable de la matèria.
  • Fils de fòrum: màxim 48h
  • Correus interns dels alumnes: màxim 48h
Suggeriment de l'equip de millora:
Considerem que cal afegir informació específica del temps de resposta en altres escenaris possibles: caps de setmana, festius, vagues, vacances...
Suggeriment de l'equip de millora:
Considerem la necessitat de sistematitzar el seguiment dels estudiants a principi de curs: missatge aquells estudiants que no han accedit a l'aula. Caldria valorar si també és important i possible, en una segona fase, advertir/contactar/informar-se d'aquell alumne que ha entrat a l'aula però no ha lliurat res i no dóna senyals de participar a l'aula.

Comunicació amb el professorat responsable de l'aula

 

Fòrum intern de professors

El fòrum intern de professors de l'aula és l'espai principal de comunicació entre el professorat responsable i col·laborador. És un recurs ocult pels estudiants.  En aquest espai:

    • El professor responsable us avisarà dels missatges que haureu d'anar penjant al Tauler de notícies. 
    • Podreu plantejar els dubtes que tingueu.
    • El professor responsable comunicarà informacions rellevants que afectin el funcionament diari del curs ( incidències tècniques, jornades de vaga...). Tanmateix, podreu trobar-hi notícies d'actualitat interessants relacionades amb la matèria.

Teniu a la vostra disposició els models de missatges a l'apartat d'Annexos- Models de missatges- Tauler de notícies i orientacions

Com comunicar-vos en el fòrum intern de professors

En el Fòrum intern de professors  podreu respondre a qüestions plantejades per altres docents o bé crear un fil nou per poder-ne plantejar de noves.

Per poder participar en aquest fòrum heu de tenir present dues qüestions tècniques :

  • Com llegir i contestar un missatge al fòrum: clicar fòrum>> clicar sobre el tema de debat obert>> en cas de voler respondre clicar Respon>> Escriure el missatge>> Clicar Enviar al fòrum.
  • Obrir un fil nou: clicar al fòrum>> clicar Afegeix un debat nou>>Indicar un assumpte>>Escriure missatge>>Enviar al fòrum.

Quan hi ha missatges que no hem llegit, apareix aquesta icona al costat del curs on hi tingueu missatges pendents.

Per llegir o iniciar un fil nou cal deixar l'opció Tots els participants perquè tothom hi tingui accés.

Comunicació general amb els estudiants de l'aula

Com a docents teniu dos espais a l'aula per poder comunicar-vos amb els estudiants:

  • El  Tauler de notícies i orientacions
  • El fòrum de Dubtes de la matèria

 

Tauler de notícies i orientacions

El Tauler de notícies i orientacions és l'espai de comunicació des d'on el professorat col·laborador es dirigeix a tot l'alumnat de l'aula.

  • El professorat del curs hi penja els missatges i avisos importants. Els estudiants del mòdul no hi poden contestar ni afegir missatges, només llegir-los.
  • Teniu la relació de missatges prescriptius que heu de penjar a l'aula a l'apartat  6.2. Models de missatges - Tauler de notícies i orientacions. Cal que mantingueu tant l'assumpte com el cos del missatge tal com us el proporciona el responsable de la matèria. En funció de les necessitats que detecteu a la vostra aula podeu afegir-hi els missatges que trobeu oportuns.
  • La relació de dates de cadascun dels avisos el teniu a l'apartat  6.1. Calendari del curs.

    

Com editar el Tauler de notícies i orientacions
  • Afegir un missatge nou: Clicar al Tauler de notícies i orientacions>>Escollir el vostre grup del desplegable Grups separats>> Afegeix un nou tema>>Indicar l'assumpte proporcionat pel responsable d'aula>>Editar el missatge facilitar pel responsable>>Enviar al fòrum.
  • Editar un missatge ja penjat al Tauler: Clicar al Tauler de notícies i orientacions>>Clicar sobre el nom del debat que es vol modificar>>clicar edita>>modificar el missatge>>clicar Desa els canvis.

 

Fòrum dubtes de la matèria

El Dubtes de la matèria és una espai obert per a la comunicació de l'aula. Els alumnes poden compartir els seus dubtes. El professorat ha de vetllar per tal que hi hagi una interacció constructiva i intervenir per aclarir el que no estigui resolt o bé agrair les aportacions de l'alumnat. Això implica:

  • Fer el seguiment continu d'aquest fòrum i vetllar perquè se'n faci un ús adequat. Si s'hi dóna alguna informació incorrecte convé que la rectifiqueu des del mateix fòrum. Si els dubtes que s'hi plantegen no els resol el mateix alumnat, els haureu de resoldre vosaltres, bé des del mateix fòrum , bé des del tauler, depenent de la seva naturalesa.

En cas que els estudiants facin preguntes sobre temes relacionats amb la tutoria ( matrícula, dates de proves...) així com altres aspectes no relacionats amb el contingut de la matèria, responeu es posin en contacte amb el seu tutor o bé amb el seu centre de suport.

Si no sabeu la resposta correcta a un dubte concret, adreceu-vos al professor responsable del curs per tal que us ajudi. Val més respondre que es transmet la consulta al responsable del curs que no pas respondre una informació errònia.

Com editar el fòrum de dubtes de la matèria

  • Llegir i contestar un missatge al fòrum: clicar fòrum>>escollir el vostre grup del desplegable Grups separats>> clicar sobre el tema de debat obert>> en cas de voler respondre clicar Respon>> Escriure el missatge>> Clicar Enviar al fòrum.
  • Obrir un fil nou en algun cas excepcional: clicar al fòrum>>escollir el vostre grup del desplegable Grups separats>> clicar Afegeix un debat nou>>Indicar un assumpte>>Escriure missatge>>Enviar al fòrum.

Quan hi ha missatges que no hem llegit, apareix aquesta icona al costat del curs on hi tingueu missatges. Recordeu que en aquest fòrum SI cal escollir  grup al respondre les qüestions plantejades o iniciar un fil nou.

Comunicació individual amb els estudiants de l'aula

El correu intern és un espai privat. L'alumnat l'ha d'utilitzar per comunicar-se amb el professorat per a qüestions personals.

En cas que l'alumnat exposi qüestions privades al fòrum de dubtes el que farem serà prendre nota del contingut del missatge i consultar al professor responsable sobre la conveniència d'esborrar el missatge del fòrum i enviar-li immediatament un correu intern amb la resposta al seu problema. Aprofitarem per fer-li notar que aquestes qüestions no les pot plantejar al fòrum.

En cas que l'alumnat exposi per correu intern un dubte d'interès per l'aula li demanarem que exposi el dubte al fòrum si aquest dubte no ha estat ja plantejat per cap altre alumne, però li donarem la resposta. Quan l'alumne plantegi el dubte al fòrum, només caldrà entrar a la safata de missatges enviats del nostre correu, per copiar la resposta que li vam donar i enganxar-la al fòrum.

  • Com comprovar si tenim missatges pendents i respondre'ls: A la pantalla principal, a la part esquerra, hi ha sota el calendari, l'apartat El meu correu. A la safata d'entrada trobarem els missatges que no hem llegit remarcats en negreta. Cal clicar sobre el missatge i un cop llegit clicar Respon>> Escriure el missatge>>Envia
  • Com enviar un correu nou: El meu correu >>redacta>>escollir el curs on es troba el destinatari del correu>>clicar continua>>Escriure l'assumpte i el cos del missatge>>Enviar
  • En cas de clicar Desa, els correu quedaran a la safata d'esborranys sense enviar.

  

Comunicació individual de seguiment 

Pendent de chat (suggeriment): https://kiwiirc.com/

Una de les principals tasques encomanades al professorat col·laborador és la correcció. Dins d'aquesta tasca, distingim dos tipus de correcció dins l'aula:

1.

2.

Són tasques de correcció les d'avaluació continuada (al llarg dels 5 lliuraments dels 2 semestres) i la correcció de les proves presencials (exàmens).



Activitats d'avaluació continuada amb retroacció. Dins d'aquestes activitats trobem:

- 1) activitats corregides automàticament.(no les hem de corregir)

- 2) activitats que requeriran correcció per part del professorat (retroacció humana).

- 1) activitats corregides automàticament.

     Els coneixerem per la icona. Al costat porten les lletres i números referents al lliurament i el nom de l'activitat.
    Per exemple,  L1AC1_Nom vol dir que és el qüestionari 1 del primer lliurament. AC vol dir activitat contínua.
    No hi hem d'intervenir. Solen ser qüestionaris de diversos tipus en els que l'alumnat obté una qualificació.  Poden  

permetre només un o més intents i la nota pot ser la més alta o la mitjana.

Hi ha qüestionaris amb venciment al final del lliurament i altres que resten oberts tot el semestre.

 Qüestionari resposta oberta?

 2) Tasques que requereixen correcció humana:

      Les més habituals són les tasques en línia i/o trameses de fitxers.

     Les tasques en línia i les trameses de fitxers  (pdf) les coneixem per la icona seguida de les lletres i nombres que indiquen el número de lliurament i el nom de l'activitat. ACR vol dir activitat contínua amb retroacció. Per exemple,

 L2ACR2_Nom

    Poden haver-hi fòrums també en els que hàgiu d'intervenir; en aquest cas pot ser que només hàgim de posar Fet/no fet o altres casos...

     Com corregim les tasques en línia?

explicar com són ,que tenen unes dates i hi ha una pauta de correcció

    Heu de clicar sobre la icona i veurem el nom de la tasca, la data de venciment i el nombre de trameses per qualificar.

    Cliqueu sobre el nom de la tasca, per exemple Tasca: L2ACR2'_Nom. Se'ns obrirà la tasca i a la part inferior veureu el Resum de la qualificació, és a dir:

    Nombre de participants, esborranys, nombre de tasques a corregir, ...

    Cliquem a "Qualifica totes les trameses". Ens apareixen els noms dels alumnes que han tramès tasques per qualificar. Els podem ordenar per ordre d'arribada per corregir  

   de forma coherent i que quedin al final els que han tramès més tard. Per això cliquem a Darrera modificació (tramesa)  fins que apareix l'ordre que volem.

   A continuació, ja podem començar la correcció. Per veure la tasca sencera, la despleguem amb el mode pantalla completa (les 4 fletxetes).

Cliquem a sobre "Qualificació" i ens apareix la tasca que requereix la nostra correcció. Si la tasca és en línia, la tindrem dins la pantalleta on diu "Comentaris de la retroacció" i hi podrem anar escrivint els nostres comentaris i puntuant els apartats. Ens és molt útil utilitzar els claudàtors ja que si hi cliquem a sobre ens surt directament la lletra de color blau i així es distingeix del color negre amb el que solen escriure els alumnes.

Un cop acabat, posem la nota al quadret de dalt on diu Qualificació i desem els canvis.

Si voleu donar un altre intent a l'estudiant, podem revertir la tramesa a esborrany o intents reoberts

(suposo que això s'explica a un altre lloc )

explicar com fer-ho

Un cop desats els canvis, ens apareix un missatge que diu que els canvis a la qualificació i a la retroacció s'han desat. Cliquem OK i ja podem corregir una altra tasca.

Com corregim els fitxers?

Si la tasca és un fitxer tramès en pdf, es veu el pdf clicant la icona del mig de les de baix a la dreta. Podem posar els comentaris de la retroacció a la pantalleta de la dreta , posem la qualificació i desem.

Com corregir un fòrum (en cas que sigui una activitat)?


text Proves presencials

Quan acaba el semestre, es realitzen proves presencials. Els alumnes han de fer un examen a un institut i, en acabar, les proves arriben a la seu de l'IOC on es classifiquen per matèries.

Els professors responsables classifiquen per grups els exàmens  i n'elaboren les pautes de correcció.

El professor col·laborador haurà de recollir les proves de l'alumnat del seu grup junt amb les pautes on acordi amb el professor responsable i, dins un termini concretat amb el responsable, haurà de retornar les proves corregides.

A l'aula corresponent caldrà posar la qualificació dels exàmens a una tasca. S'indica amb el nom corresponent a la convocatòria: Qualificacions examen ordinari, recuperació o extraordinari.

La introducció de la nota es fa com si es corregís la tasca però únicament cal posar la nota i desar.

Els alumnes que s'han presentat tot i haver deixat en blanc l'examen tindran un nota de 0,5 per distingir-los dels que no s'han presentat. Els NP no poden presentar-se a les proves de recuperació.

Els exàmens que es realitzen a l'estranger solen arribar fora dels terminis i els acostuma a corregir el professor responsable de la matèria. Aquests alumnes no poden presentar-se a recuperació.

( Quan a un alumne li resten només 4 matèries per acabar el batxillerat, pot presentar-se a exàmens de la convocatòria extraordinària.)

[no sé si han d'introduir ells les notes a secretaria; crec q no]

Recursos i eines

En aquesta secció trobareu una relació de diferents recursos per facilitar-vos el treball de comunicació amb el professorat responsable i, sobretot, amb el grup d'estudiants a l'aula. Aquests recursos són de caràcter general. Per a una millor comprensió dels recursos, diferenciem quatre grans grups

Recursos de comunicació amb el professorat responsable

Fòrum intern de professorat

Per facilitar la tasca de comunicació entre el professor/a responsable de l'aula, consulteu els següents recursos disponibles :

Recursos:

Models de missatges
Eines
  • Adjuntar captures de pantalles
  • Mini tutorials GIF
  • Animacions GIF
  • Creació i publicació de vídeos

Recursos de comunicació amb l'alumnat

Tauler de notícies i orientacions

Sobre aquest tauler trobem diferents definicions:

  • [BTX]: En aquest espai els professors del mòdul informem els estudiants de qüestions relatives a l'inici i acabament dels lliuraments, d'informacions rellevants i de caràcter general per al desenvolupament de la feina i d'altres esdeveniments o notícies. El professor responsable us farà arribar el moment de publicació i el contingut d'aquests missatges, que també es trobaran en el capítol Missatges d'aquesta Guia.1
  • [BTX]: El tauler de notícies és un recurs en el qual el professorat del curs penja els missatges i avisos importants. Alguns missatges els facilita el professor responsable del mòdul a través del “Fòrum de coordinació del professorat” però d’altres, en funció de les necessitats que detecteu, els haureu d’elaborar vosaltres. És imprescindible que l'estudiant hi entri i en llegeixi el contingut sempre que aparegui al costat l'avís de missatge no llegit. Els estudiants del mòdul no hi poden contestar ni afegir missatges, només llegir els del professorat.2
  • [GES]: És un recurs en què el professorat del mòdul penja missatges i avisos importants. Aquests missatges us els ha de facilitar el professor responsable del mòdul a través del “Fòrum de coordinació del professorat”. (Vegeu la secció 1.5 El Fòrum de coordinació del professorat del mòdul) És imprescindible que l'estudiant hi entri i en llegeixi el contingut sempre que aparegui al costat l'avís de missatge no llegit. Els estudiants del mòdul no hi poden contestar ni afegir missatges, només llegir els del professorat.3

Eines:

  • Plantilla de missatges

Correu intern

  • [GES]: permet una conversa privada amb el professor.4
  • [GES]: El Correu intern és un espai privat. L'alumnat l'ha d'utilitzar per a comunicarse amb el professorat per a qüestions personals. A vegades alguns alumnes exposen qüestions privades al fòrum de dubtes i qüestions públiques en un correu. En el primer cas, el que farem serà prendre nota del contingut del missatge i consultar al professor responsable sobre la conveniència d'esborrar el missatge del fòrum i enviar-li immediatament un correu intern amb la resposta al seu problema. Aprofitarem per fer-li notar que aquestes qüestions no les pot plantejar al fòrum. En el segon cas, li demanarem que exposi el dubte al fòrum si aquest dubte no ha estat ja plantejat per cap altre alumne, però li donarem la resposta. Quan l'alumne plantegi el dubte al fòrum, només caldrà entrar a la safata de missatges enviats del nostre correu, copiar la resposta que li vam donar i enganxar-la al fòrum.5

Eines d'ajuda:

  • Plantilla de missatges
  • Adjuntar captures de pantalles
  • Animacions
  • Vídeos

Fòrum de dubtes de la matèria

  • [BTX]: El Fòrum del curs (Tauler de dubtes de la matèria) és un espai obert. Allò que hom hi escriu pot ser llegit per tots els estudiants del grup. Per aquest motiu, és una eina útil per a la dinamització i la resolució de dubtes generals, ja que amb una sola resposta del professorat es pot resoldre un dubte per a tots els alumnes. El fòrum del curs inclou l'accés a un recurs llibre de moodle on hi aniré penjant els dubtes més freqüents que solen plantejar els alumnes. 6

Eines d'ajuda:

  • Plantilla de missatges
  • Adjuntar captures de pantalles
  • Animacions
  • Vídeos

Recursos de correcció

Treballar amb l'editor de text

Per redactar els missatges de comunicació i els textos de retroacció de les tasqes fareu servir l'editor de text del Campus. El Campus de l'IOC contempla diferents editors de text. L'editor per defecte es conegut amb el nom d'Atto (https://moodle.org/plugins/view.php?plugin=editor_atto), però també disposeu d'altres editors com:

  • TinyMCE
  • Editor de text pla

Aquests editor simulen els editors de texts visual (Libre Office o Word), però a diferència d'aqustes, un cop heu desat els canvis, l'editor produeix un contingut en el llenguatge de marques de la web, l'HTML. 

Com puc canviar l'editor de text?

Preferències del perfil -> Preferències de l'editor

Recomanacions 

És important que, quan treballeu amb l'editor, no us preocupeu tant per com quedarà visualment el text (sigui un missatge o una retroacció), sinó el valor semàntic del text. Les diferents opcions que dipsoseu a la barra de l'editor en la forma d'icones només són una ajuda per concretar i asignar aquest valor semàntic del text, amb la finalitat que millorar la lectura del mateix.

Recordeu que no sabem amb quin dispositiu accedeixen els estudiants de l'IOC, per aquest motiu és important no preocupar-se per l'aspecte visual dels missatges. El Campus de l'IOC ja disposa d'un full d'estil visual que assigna a cadascun dels elements semàntics del text (capçaleres, text, llistes, taules). 

Puc copiar i enganxar des d'una font externa?

Text

Negreta

Cursiva

La cursiva té la funció d’indicar que una paraula és estrangera o que se li vol donar alguna mena d’ús metalingüístic.

Cites

Sovint és necessari adjuntar part d'un text de l'estudant per comentar-lo de manera contextual. 

Capçeleres

Llistes

Ús del color

Enriquir contingut dels missatges

  • Aclarir dubtes o questions relatives al funcionament del curs
  • Vídeos d'ajuda
  • Vídeos de retroacció general
  • Vídeos complementaris als apunts

Captures de pantalla

http://www.awesomescreenshot.com/ Sharex (https://getsharex.com/) https://gyazo.com/en

Animacions GIF per aclarir dubtes

Animacions GIF per expressar emocions

http://www.marketingprofs.com/opinions/2016/29197/gifs

https://hackernoon.com/the-new-new-way-to-text-use-emoticons-emojis-and-gifs-to-up-engagement-865e8d74ab25

So what are Emoticons, Emojis and GIFs?

Emoticons are the small, round yellow faces with a smirk ;), a smile :) or a frown :( Emojis, a more colorful form of emoticons, are currently some of the most popular ways to break up text with an image. 92% of the online community use emojis, according to the 2015 Emoji Report. GIFs are the next generation, action-filled and live emoji. This short form content is entertaining. Tumblr reports 23M GIFs are posted on the site everyday. These still images on steroids add depth, humour and playfulness to texts- and GIFs are simply viral in nature. Twitter sees their engagement increase 5x with the users who post with gifs (Twitter Statistics).

Vídeos de creació pròpia

Adjuntar imatges Ús de les captures de pantalla

S'inclou en aquest apartat un recull de possibles escenaris d'incidències a l'aula

X

X

X

Pròrrogues de les activitats de l'avaluació continuada

X

Respostes irades (flames)

X

Es planteja aquell escenari on l'estudiant publica el mateix treball o resposta que l'edició anterior del curs

Còpia i plagi de treballs

http://moocnewsandreviews.com/why-cheat-plagiarism-in-moocs/

https://learn.canvas.net/courses/28

Entre iguals

De tercers 

https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Contacte/Vandalisme

https://ca.wikipedia.org/wiki/Lurker

Si bé el lurkisme no és propiament una incidència, és possible que....

https://blogs.shu.ac.uk/socmedhe/16-understanding-lurkers-in-online-learning-communities/?doing_wp_cron=1521633685.7949450016021728515625

https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ779934.pdf

https://pdfs.semanticscholar.org/ea1f/13bfe3304691930fbb3dc2efca44365b719a.pdf

Inclou aquella documentació addicional, però que pot ser útil de cara a una "entrevista" (?)

Calendari del curs

Exemple de calendari de curs (caldria actualitzar aquest calendari a l’inici del semestre)

DataTòpicModel de missatgeLloc
1/1/1970 Inici de curs Benvinguda: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Inici de curs Vídeo presentació de la matèria: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Inici de curs Presentació del professorat: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Inici del primer llliurament Presentació del primer lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Una setmana després del començament del curs Ja fa una setmana que hem començat: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Anàlisi accés estudiant a l’aula Correu intern: enllaç Correu intern
1/1/1970 Dos dies abans d’acabar el primer lliurament Recordatori de final del primer lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Tancament del primer lliurament Tancament del primer lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Inici del segon lliurament Presentació del segon lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Publicació resultats del primer lliurament Publicació resultats del primer lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Dos dies abans d’acabar el segon lliurament Recordatori de final del segon lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Tancament del segon lliurament Tancament del segon lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Inici del tercer lliurament Presentació del tercer lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Publicació resultats del segon lliurament Publicació resultats del segon lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Dos dies abans d’acabar el tercer lliurament Recordatori de final del tercer lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Tancament del tercer lliurament Tancament del tercer lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Inici del quart lliurament Presentació del quart lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Publicació resultats del tercer lliurament Publicació resultats del tercer lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Dos dies abans d’acabar el quart lliurament Recordatori de final del quart lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Informació proves presencial Informació sobre la prova presencial ordinària: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Tancament del quart lliurament Tancament del quart lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Inici del cinquè i últim lliurament Presentació del cinquè i últim lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Enquesta de satisfacció del curs Enquesta de satisfaccció del curs: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Publicació resultats del quart lliurament Publicació resultats del quart lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Dos dies abans d’acabar el cinquè lliurament Recordatori de final del cinquè lliurament: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Tancament del cinquè i últim lliurament del curs Tancament del cinquè i útlim lliurament del curs: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Valoració avaluació continuada del curs Valoració avaluació continuada del curs: enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Publicació qualificacions prova ordinària Publicació qualificacions prova ordinària : enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Informació proves de recuperació Informació proves de recuperació : enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Publicació qualificacions prova recuperació Publicació qualificacions prova recuperació : enllaç Tauler de notícies i orientacions
1/1/1970 Final de curs Darreres informacions i tancament del curs : enllaç Tauler de notícies i orientacions

Introducció

El següent text forma part del document FP.Models de missatges:

Com a docents sabem que la comunicació amb l’estudiant és essencial perquè es pugui produir el procés d’ensenyament – aprenentatge. En l’ensenyament a l’Institut Obert de Catalunya, malgrat que professorat i alumnat no coincidim en un mateix temps o en un mateix espai físic, la necessitat de tenir consciencia de grup, d’interaccionar amb els altres i de comunicar-se és la mateixa que en qualsevol activitat de l’ensenyament presencial. La comunicació amb l’alumnat es porta a terme mitjançant textos escrits ja sigui al tauler, als fòrums o als missatges personals. És per aquesta raó que, com a docents de l'Institut Obert de Catalunya, és important que desenvolupem les nostres habilitats d’expressió escrita. Per facilitar una mica la vostra tasca educativa, hem elaborat aquest document on trobareu exemples dels diversos tipus de missatges que haureu d’enviar als vostres alumnes. Son missatges tipus que haureu d’adaptar a les característiques del vostre crèdit i a les dates del pla de treball.

Relació de missatges

Per a una millor organitzció de la informació, s'ha optat per incloure els models de missatge en una estructura d'acordió. Feu clic a la capçalera de cada missatge per mostrar el contingut.

Benvinguda

Professorat responsable

Benvolguts estudiants:

Com a responsable del curs us dono la benvinguda en nom dels professors que impartirem aquesta matèria.

Aprofito també per donar-vos algunes informacions i consells que us podran ser útils: 

  • Guia d'estudi. Primer de tot, cal que llegiu la Guia d'estudi, on trobareu tota la informació relativa a la Programació i el temari, el Material didàctic i el Sistema d'avaluació.
  • Tauler de notícies i Fòrum de Dubtes. És molt important que consulteu habitualment el Tauler de notícies i orientacions i el fòrum Dubtes de la matèria. El Tauler és el canal que utilitzarem els professors per informar-vos sobre tot allò relacionat amb el curs (informacions, instruccions i avisos d'última hora). D'altra banda, el fòrum de dubtes us serà útil per poder compartir entre vosaltres els problemes i les dificultats amb què us trobareu. En aquest sentit, si considereu que el problema que teniu pot ser de caire general, feu servir el fòrum Dubtes de la matèria perquè d'aquesta forma tot l'alumnat podrà tenir accés a les possibles solucions. Tanmateix, si el problema és més personal, és millor utilitzar el Correu intern
  • Recursos de la matèria. En aquest apartat podeu trobar material d'estudi.
  • Lliuraments. En cada semestre, s'estableixen cinc períodes temporals d'estudi i lliurament d'activitats d'una durada aproximada de dues setmanes. A la secció corresponent a cada lliurament trobareu el Pla de treball amb els contingut que s'hi estudiaran, els Recursos (els "apunts") i les Activitats d'avaluació.  De vegades hi trobareu també material addicional (no avaluable) d'ampliació de coneixements. 
  • Activitats d'avaluació. A banda de l'estudi, és molt important que feu les Activitats d'avaluació. Tingueu present que el sistema d'avaluació de l'IOC es basa en l'anomenada "avaluació contínua", per la qual cosa és fonamental que lliureu la feina. En aquest punt, heu de cenyir-vos als terminis, ja que una vegada tancat el lliurament no s'acceptaran més trameses.

Heu de ser conscients que per a realitzar aquest tipus d'estudis és necessari ser constant en l'esforç, disciplinat en l'estudi i puntual en la tramesa de les activitats d'avaluació. Recordeu que els professors som a la vostra disposició per qualsevol dubte o dificultat que pugueu tenir.

Ànim! Us desitgem un molt bon curs.

<nom i cognoms del/la professor/a responsable>

Presentació del professor

Professorat col·laborador

Benvolguts estudiants

 Em dic <nom i cognoms> i seré el <vostre professor / la vostra professora>.

Tal com s'ha dit al missatge de benvinguda, abans de començar a estudiar la matèria us heu de llegir la Guia d'estudi i, a cada lliurament, el Pla de treball per tal de poder planificar millor la vostra feina. D'altra banda, us encoratjo a exposar qualsevol dubte o comentari que us pugui sorgir al fòrum Dubtes de la matèria. Allà, gràcies a les respostes dels altres alumnes i als meus propis aclariments, resoldrem les qüestions que plantegeu i, a més, tots podrem enriquir-nos amb els comentaris.

Us desitjo un molt bon inici de curs.

Ànim!

Salutacions

<nom i cognoms>

Hola a tots i totes,

Coincidint amb l'inici de curs, avui comença el primer lliurament de la matèria <nom matèria>, dedicat al <títol lliurament>.

{{breu descripió del lliurament}}

Respecte a les dades clau de la unitat que trobareu en l'apartat corresponent del Pla de treball:

  • Treballareu aquest lliurament des del dia <data inici lliurament>  fins al <data final lliurament>, darrer dia per lliurar les tasques de l'avaluació continuada.
  • Ja teniu disponibles els enunciats de les activitats de l'avaluació continuada dins de la secció d'activitats d'avaluació. Això us permetrà saber que se us demana i així organitzar el vostre temps d'estudi i treball en la realització de les activitats d'acord amb la realitat personal de cadascú. Tot i així us recomano d'anar-les realitzant a mesura que aneu treballant els continguts del lliurament i, per tant, en la mesura del possible, evitar fer-les cap a molt al final del lliurament.
  • És normal que en la preparació i realització de les activitats d'avaluació continuada hi hagi coses que no quedin prou clares. Ja sabeu que podeu comentar els vostres dubtes al Fòrum de dubtes de la matèria i així us podré ajudar a resoldre'ls.
  • És important que tingueu present que no s'admetrà cap activitat de l'avaluació continuada fora de termini. Organitzeu-vos bé i no espereu a darrera hora per a realitzar i lliurar la tasca que se us demana. El treball constant us ajudarà a assimilar millor els continguts i a gaudir de l’aprenentatge!

Salutacions,

<nom i cognoms>

Ja fa una setmana que hem començat

Professorat col·laborador

Bon dia a tots i totes,

Avui ja fa una setmana que hem començat el curs de <matèria>. Si bé ha transcorregut amb força normalitat, és interessant que, en la preparació i realització de les activitats d’avaluació continuada, hi hagi coses que no quedin prou clares. Ja sabeu que podeu comentar els vostres dubtes al Fòrum de dubtes de la matèria. Així us podré ajudar a resoldre’ls :)

D’altra banda, tornar-vos a recordar que el lliurament finalitza el <data finalització del primer lliurament>, darrer dia per lliurar les tasques proposades a la secció d’avaluació continuada. Per aquest motiu és important que us organitzeu el vostre temps d’estudi i treball en la realització de les activitats d’acord amb la realitat personal de cadascú. Tot i això us recomano d’anar-les realitzant a mesura que aneu treballant els continguts del lliurament i, per tant, en la mesura del possible, evitar fer-les cap a molt al final del lliurament.

Finalment recordeu que no s’admetrà cap activitat de l’avaluació continuada fora de termini. Organitzeu-vos bé i no espereu a darrera hora per a realitzar i lliurar la tasca que se us demana. El treball constant us ajudarà a assimilar millor els continguts i a gaudir de l’aprenentatge!

Salutacions,

<nom i cognoms>

Benvolguts i benvolgudes,

Us escric per recordar-vos que, dimecres, 14 de febrer de 2018, és l’últim dia per presentar la tasca de l’activitat d’avaluació continuada.

Si encara no heu lliurat el treball que us proposa i us demana la tasca d’avad’avaluació continuada, comentar-vos que és important, en la mesura de les vostres possibilitats, una organització del treball distribuït al llarg del lliurament. Publicar dubtes, realitzar i/o presentar les tasques l’últim dia (hores abans del termini del lliurament) sense haver-n’hi cap seguiment anterior per part del professorat responsable, pot representar un escull important de cara a una resposta efectiva com també a una presentació idònia dels treballs. Penseu que, per la tipologia de la matèria, les presses i els nervis no són de gran ajuda!

Salutacions,

Nom del professor/a de l’aula

Llista de verificació de tasques

Aquí s'inclou la llista de verificació de tasques amb una ordenació de caràcter cronològic

Abans de començar el curs

  • Assistir a les possibles reunions de preparació del curs que convoqui el/la professor/a responsable de l'aula 2.1
  • Revisar que es disposa dels permissos per accedir als recursos i activitats de l'aula. 4

Inici del curs

  • Publicar missatge Benvinguda al Tauler de notícies i orientacions 2.2
  • Revisar estudiants que no han accedit mal al curs. 2.3

Al llarg de cada lliurament

  • Publicar missatge Benvinguda al Tauler de notícies i orientacions 1.2
  • Revisar estudiants que no han accedit mal al curs. 2.1

Abans i al llarg de les proves presencials

  • Publicar missatge Benvinguda al Tauler de notícies i orientacions 1.2
  • Revisar estudiants que no han accedit mal al curs. 2.1

Final de semestre

  • Publicar missatge Benvinguda al Tauler de notícies i orientacions 1.2
  • Revisar estudiants que no han accedit mal al curs. 2.1

Informació de caràcter general del que significa la pràctica docent a l'etapa de Batxillerat de l'IOC

Legacy

Sobre el Tauler de notícies:

[BTX]: Des d'aquest fòrum tindreu accés a tota la informació necessària per portar a terme la docència del mòdul i podreu plantejar els dubtes que se us presentin. Hi pot intervenir el professor responsable del curs i el professorat col·laborador. En aquest fòrum no heu de seleccionar el vostre grup del desplegable Grups separats. Deixeu seleccionada l'opció tots els participants, altrament, si un company també té el seu grup seleccionat, no veurà el teu missatge (ni tu veuràs el d'ell en el cas que n'hagi posat cap). Aquest comentari no es aplicable al fòrum del curs, on sí que heu de seleccionar el vostre grup per donar resposta només als vostres alumnes. Cal que feu servir aquest mateix fòrum per formular dubtes relacionats amb el funcionament diari de la tasca docent. Atès que el curs té més d'un professor col·laborador, cal llegir els missatges perquè les respostes del professor responsable es donen per sabudes a la resta de professorat col·laborador.7

[GES]: A través d'aquest fòrum, podreu disposar de tota la informació necessària per portar a terme la docència del mòdul. El professorat responsable es comunicarà amb vosaltres a través d'aquest fòrum i us facilitarà la documentació següent: Missatges model dels Avisos que haureu de penjar al tauler “Avisos del professorat”; Guia docent del mòdul: Criteris de correcció de les activitats; Altres informacions, si s'escau. Per altra banda, cal que feu servir aquest mateix fòrum per formular dubtes relacionats amb el funcionament diari de la tasca docent. Si el mòdul té més d'un professor col·laborador, cal llegir els missatges perquè les respostes del professor responsable es donen per sabudes a la resta de professorat col·laborador. Es recomana consultar diàriament les novetats d'aquest fòrum.8

sobre el Fòrum de dubtes de la matèria:

  • [BTX]: El Fòrum del curs (Tauler de dubtes de la matèria) és un espai obert. Allò que hom hi escriu pot ser llegit per tots els estudiants del grup. Per aquest motiu, és una eina útil per a la dinamització i la resolució de dubtes generals, ja que amb una sola resposta del professorat es pot resoldre un dubte per a tots els alumnes. El fòrum del curs inclou l'accés a un recurs llibre de moodle on hi aniré penjant els dubtes més freqüents que solen plantejar els alumnes. 1

Sobre aquest tauler trobem diferents definicions:

  • [BTX]: En aquest espai els professors del mòdul informem els estudiants de qüestions relatives a l'inici i acabament dels lliuraments, d'informacions rellevants i de caràcter general per al desenvolupament de la feina i d'altres esdeveniments o notícies. El professor responsable us farà arribar el moment de publicació i el contingut d'aquests missatges, que també es trobaran en el capítol Missatges d'aquesta Guia.2
  • [BTX]: El tauler de notícies és un recurs en el qual el professorat del curs penja els missatges i avisos importants. Alguns missatges els facilita el professor responsable del mòdul a través del “Fòrum de coordinació del professorat” però d’altres, en funció de les necessitats que detecteu, els haureu d’elaborar vosaltres. És imprescindible que l'estudiant hi entri i en llegeixi el contingut sempre que aparegui al costat l'avís de missatge no llegit. Els estudiants del mòdul no hi poden contestar ni afegir missatges, només llegir els del professorat.3
  • [GES]: És un recurs en què el professorat del mòdul penja missatges i avisos importants. Aquests missatges us els ha de facilitar el professor responsable del mòdul a través del “Fòrum de coordinació del professorat”. (Vegeu la secció 1.5 El Fòrum de coordinació del professorat del mòdul) És imprescindible que l'estudiant hi entri i en llegeixi el contingut sempre que aparegui al costat l'avís de missatge no llegit. Els estudiants del mòdul no hi poden contestar ni afegir missatges, només llegir els del professorat.4

Sobre els Models de missatges:

[FP]: Com a docents sabem que la comunicació amb l’estudiant és essencial perquè es pugui produir el procés d’ensenyament – aprenentatge. En l’ensenyament a l’Institut Obert de Catalunya, malgrat que professorat i alumnat no coincidim en un mateix temps o en un mateix espai físic, la necessitat de tenir consciencia de grup, d’interaccionar amb els altres i de comunicar-se és la mateixa que en qualsevol activitat de l’ensenyament presencial. La comunicació amb l’alumnat es porta a terme mitjançant textos escrits ja sigui al tauler, als fòrums o als missatges personals. És per aquesta raó que, com a docents de l'Institut Obert de Catalunya, és important que desenvolupem les nostres habilitats d’expressió escrita. Per facilitar una mica la vostra tasca educativa, hem elaborat aquest document on trobareu exemples dels diversos tipus de missatges que haureu d’enviar als vostres alumnes. Son missatges tipus que haureu d’adaptar a les característiques del vostre crèdit i a les dates del pla de treball.9

Sobre el Correu intern:

  • [GES]: permet una conversa privada amb el professor.5
  • [GES]: El Correu intern és un espai privat. L'alumnat l'ha d'utilitzar per a comunicarse amb el professorat per a qüestions personals. A vegades alguns alumnes exposen qüestions privades al fòrum de dubtes i qüestions públiques en un correu. En el primer cas, el que farem serà prendre nota del contingut del missatge i consultar al professor responsable sobre la conveniència d'esborrar el missatge del fòrum i enviar-li immediatament un correu intern amb la resposta al seu problema. Aprofitarem per fer-li notar que aquestes qüestions no les pot plantejar al fòrum. En el segon cas, li demanarem que exposi el dubte al fòrum si aquest dubte no ha estat ja plantejat per cap altre alumne, però li donarem la resposta. Quan l'alumne plantegi el dubte al fòrum, només caldrà entrar a la safata de missatges enviats del nostre correu, copiar la resposta que li vam donar i enganxar-la al fòrum.6